Natália
-3 °C
8 °C

A demokraták már atomháborútól tartanak

2004.09.27. 10:37
Az iraki kudarccal Bush növelte egy Egyesült Államok elleni atomcsapás esélyét, véli Edward Kennedy. A demokrata elnökjelölt fő kampányembereként Kennedy az al-Kaida elleni háború kudarcáról beszélt és "nukleáris szeptember 11-el" rémisztgetett.
Bush kormányzása alatt nőtt az Egyesült Államok elleni atomcsapás esélye, jelentette ki Edward Kennedy szenátor, John Kerry demokrata elnökjelölt egyik legközelebbi szövetségese. "Az iraki háború inkább növelte, mint csökkentette a gombafelhők előfordulásának a valószínűségét", mondta hétfői kampánybeszédének vasárnapi főpróbáján.

Kampányharcos

J. F. Kennedy öccse szerint Irakban máig nem sikerült biztosítani a nyugalmat, az ország a terroristák toborzóbázisává vált. Az iraki szerepvállalás gyengítette az al-Kaida elleni fellépést is, így Bush közelebb vitte az amerikaiakat "egy nukleáris 9/11-hez", vélekedett. A demokrata szenátor szerint Irak Bush Vietnamja. Beszédében Kennedy örömét fejezte ki amiatt, hogy a nukleáris konfliktussal fenyegető kubai rakétaválság idején nem Bush volt az Egyesült Államok elnöke.

Kennedy hétfői beszédében tizenhárom pontban kívánja bírálni Bush iraki politikáját. A demokraták egyik vezérszónokaként Kennedy az utóbbi időben naponta támadja Busht, a hétfői beszéde egyértelműen a csütörtökön megrendezésre kerülő első elnökjelölti vitát készíti elő. A legfontosabbnak tartott első vita témája a Bush erősségének számító külpolitika, ahol Kerry először fejtheti ki országos nyilvánosság előtt nemrégiben megszületett legújabb álláspontját az iraki helyzetről.

Frissen megváltozott álláspont

A demokrata jelölt még augusztusban is úgy nyilatkozott, hogy a legfrissebb tények ismeretében is megszavazná a háborút. Szeptemberre azonban kampánystratégiát váltott, és most már "a kezdetektől fogva" ellenzi annak megkezdését.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.