Jusztina
11 °C
22 °C

Álcázzák a horogkereszt alakú bázist

2007.09.27. 14:04
Az amerikai haditengerészet társadalmi nyomásra úgy döntött, hogy álcázza a levegőből horogkeresztre hasonlító bázisát. 2008-ban fél millió dollárnál is többet költenek majd az elrejtéshez szükséges tereprendezésre, sziklaalakzatokra és napelemekre.

Az amerikai haditengerészet beleegyezett, hogy álcázza horogkereszt alakú katonai bázisát, írja a Guardian. A földről nézve semmi feltűnő nincsen a San Diegó-i Coronado tengerészeti bázisban, ami a levegőből azonban félreérthetetlenül hasonlít a náci jelképre.

A hat épületből álló komplexumot 1967-ben kezdték építeni Kalifornia déli részén. Az eredeti tervek szerint a létesítmény két központi épületből és egy L alakú barakkból állt volna. Az 1970-es átadásig viszont változtattak az eredeti elképzeléseken, és végül négy L alakú épületet húztak fel. A többségnek csak az épületegyüttes átadása után tűnt fel a probléma.

John Mock, a létesítmény tervezője a héten elmondta, hogy tisztában volt azzal, hogy felülről nézve milyen alakban állnak majd az épületek. Az építész nem gondolja, hogy horogkeresztről lenne szó. "Tudtuk, hogyan fog kinézni, de ez nem az. Ez csak négy L alakú épület... A földről vagy a levegőből nézve sem több."

Az eredeti botrány után egy időre háttérbe szorult a kérdés, azonban az internetnek és főleg a Google Earthnek köszönhetően újra elszabadultak az indulatok. Az ügyben bloggerek, diszkriminációellenes aktivisták, törvényhozók és még egy rádiós műsorvezető is összefogott. Együtt sikerült elérniük, hogy a flotta 2008-as költségvetéséből 600 ezer dollárt (kb. 111 millió forintot) elkülönítettek a vitatott forma elrejtésére.

"Nagyon komolyan vesszük a kérdést" - mondta Scott Sutherland az amerikai haditengerészet egyik helyettes vezetője. "Nem akarjuk, hogy olyan gyűlöletes jelképpel kapcsoljanak össze minket, mint a horogkereszt." A Guardian úgy tudja, hogy elsősorban tereprendezéssel, sziklaalakzatokkal és napelemek segítségével álcáznák a létesítményt.

A döntés nem nyugtatta meg az összeesküvés-elméletek kitalálóit. Néhány blogger szerint az épületek formájáért ugyanis német hadifoglyok felelnek, akik így akartak tisztelegni Hitler előtt.