Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

A táskákat is átvizsgálják a New York-i metróban

2005.07.21. 21:24
A legnagyobb amerikai metróhálózatban ezután véletlenszerűen átvizsgálják az utasok táskáit és csomagjait - rendelte el Michael Bloomberg polgármester rendelte el az újabb, csütörtöki londoni robbantások után.

Raymond Kelly rendőrparancsnok megígérte, hogy az ellenőrzést végző tisztek nem alkalmaznak semmilyen faji megkülönböztetést az átvizsgáláskor, s aki nem egyezik bele, hogy átnézzék a táskáját, megfordulhat és elmehet. A csomagok átvizsgálása már csütörtök este megkezdődik.

"Kissé tolakodó"

Bloomberg elismerte, hogy az intézkedés "egy kissé tolakodó", de hangsúlyozta, "olyan világban élünk, amikor ilyen biztonsági rendelkezésekre van szükség". A New York-i hatóságok az előző, július 7-i londoni merényletek után kampányba kezdtek annak érdekében, hogy az utasok megtanulják felismerni a gyanús, esetleg merényletre készülő embereket.

A rendőrök a vonatokon és buszokon utazókat éberségre intik, elbeszélgetnek velük, és arra figyelmeztetnek, hogy gyanús például, ha valaki ökölbe szorított kézzel mozog, idegesen simítgatja ruházatát, vagy nagyon erős parfümillatot áraszt. Ezek a jelenségek egyébként korántsem volnának gyanúsak ebben a világvárosban, de most a merénylet szándékára utalhatnak.

Az ökölbe szorított kéz arra utalhat, hogy a merénylő gyújtószerkezetet tart benne, azt működteti. A ruhasimogatásra azért kell a New York-i rendőrök szerint figyelni, mert az egyik londoni robbantó is így viselkedett a merénylet előtt. A túlzott illatozás pedig annak lehet a jele, hogy valaki el akarja nyomni a robbanószer szagát. A merénylő azzal is elárulhatja magát, hogy túlzottan verejtékezik, kerüli mások tekintetét, motyog vagy kántál valamit magában, esetleg az évszakhoz képest szokatlan öltözéket, például nyáron nagykabátot visel.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.