Szabina
5 °C
11 °C

Medencéket építenek 9/11 emlékére

2004.01.07. 10:11
Két, az utcaszint alá süllyesztett, a WTC alaprajzát mintázó medencével és mesterséges vízeséssel állít emléket a szeptember 11. terrortámadások áldozatainak New York. A Visszatükröződő hiány című pályaművet máris bírálják. New York polgármestere szerint ez természetes, hiszem "mindenkit nem lehet kielégíteni".
A WTC alaprajzát mintázó medencék állítanak majd emléket a 2001 szeptember 11. terrortámadások közel háromezer New York-i áldozatának - jelentette az AP. A Visszatükröződő hiány címet viselő pályaművet ötezernél is több pályázat közül választotta ki a bírálóbizottság. A tizenhárom tagú testület az utolsó körben nyolc pályaművet vizsgált meg - jelentette be az Alsó-Manhattani Fejlesztési Szövetség, a terület újjáépítésének irányítója.

Medence, kőfal, vízesés

Tekintse meg képeinekt!
Fotó: EPA
Michael Arad izraeli születésű New York-i építész és Peter Walker győztes terve szerint a támadásokban elpusztult World Trade center helyén, az utcaszint alá süllyesztve két négyzetalapú medence állna, melyet nyugat felől kőfal határolna. A medencéket vízesésszerű szökőkút táplálná, a lépcsőzetesen kialakított zúgókra a terrortámadások összes ismert áldozatának nevét rávésnék.

Az emlékmű az újjáépülő WTC központi eleme. A lerombolt ikertornyok helyén kereskedelmi központot, illetve egy 1776 láb magas toronyházat emelnek. Ez utóbbi, a Szabadság-torony magasságával az amerikai függetlenségi nyilatkozat kiadásának évére utal.

Elfogadhatatlan minimalizmus

Az emlékmű nem aratott egyértelmű tetszést az áldozatok rokonainak a körében. "Elfogadhatatlan" - jellemezte egy szóval az emlékmű tervét Anthony Gardner. "Ez minimalizmus, márpedig szeptember 11. hatását és szörnyűségét nem lehet minimalizálni - jelentette ki a támadásban testvérét elvesztő Gardner az AP-nek.

Másképp gondolja ezt Michael Bloomberg. A város republikánus polgármestere szerint "az a legfontosabb, hogy a legjobb emlékműtervet választottuk ki". A polgármester szerint "mindenkit nem lehet kielégíteni".

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.