Orsolya
7 °C
10 °C

Nyelvvita lesz az EU-ban?

2002.05.27. 12:31
Kapcsolódó cikkek (1)
A német konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU a német nyelv szélesebb körű használatát kívánja elérni az EU intézményeiben, ha a szeptemberi választáson kormányra kerül.
A pártszövetség választási programjában szereplő terv szerint a német nyelv uniós intézményekben elfoglalt státuszát ahhoz a tényhez kell igazítani, hogy az a legtöbb uniós polgár anyanyelve. (Németországban és Ausztriában körülbelül 90 milliónyian beszélik a németet, ami jóval megelőzi a franciát - Franciaország és Belgium francia nyelvű része -, valamint az angolt - Nagy-Britannia és Írország - anyanyelvként beszélő uniós polgárok számát, amely mindkét esetben 62 millió körüli.)

Nyomják a németet

A berlini CDU szóvivője szerint a kezdeményezés azt próbálja orvosolni, hogy bár a német - az angol és a francia mellett - az EU egyik hivatalos munkanyelve, azonban az angolt kétharmad, a franciát egyharmad, míg a németet csak egy százalékos arányban használják az EU intézményeiben.

Az Európai Bizottság Fordítói Szolgálatának a 2001-es uniós dokumentumokra vonatkozó adatai valamivel kedvezőbb arányt mutatnak a német nyelv használata terén. Eszerint az eredeti iratok 56,8 százaléka angol, 29,8 százaléka francia és 4,3 százaléka német nyelven készült.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Őszi szünet

Utazzon el családjával! Segítünk hogy megtalálja a legjobb ajánlatokat.