Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Támadással fenyeget és békét ajánl bin Laden

2006.01.19. 18:08
Amerikai célpontok elleni támadásokkal fenyeget az egy évi hallgatását megtörő Oszama bin Laden. A terroristavezér, akiről az amerikaiak már azt gondolták, hogy sarokba szorították, békét is ajánlott. A feltétel a muzulmánok elleni háborúk felfüggesztése.

Már folyamatban van egy újabb, az Egyesült Államok területén elkövetendő terrortámadás előkészítése, hangzott el egy, az al-Dzsazíra hírtelevízióban lejátszott, a feltételezések szerint Oszama bin Laden személyes üzenetét tartalmazó felvételen. Független források eddig nem erősítették meg, hogy valóban a több mint egy éve hallgató terroristavezér hangja hallható-e a kazettán. A CNN arabszakértője szerint bin Ladennek tűnik a beszélő

Amerika szívét támadnák

"Az amerikaiak és szövetségeseik elleni háború nem korlátozódik Irakra" - hallható a felvételen. "Szent harcosaink képesek leküzdeni az európai országok biztonsági intézkedéseit, ténykedésük nyomait több európai fővárosban is láthatták már" - tette hozzá.

Bin Laden szerint "csak idő kérdése", hogy mikor sikerül az Egyesült Államokban is újabb támadást végrehajtania az al-Kaidának. "Már tervezzük az akciókat, amiket hamarosan országotok szívében követünk majd el" - fenyegette meg az amerikaiakat.

A felvételen nem volt utalás a CIA múlt pénteki légicsapására, ezért feltehetően korábban készült. Az amerikai titkosszolgálat Ajman az-Zavahiri megölését remélte az akciótól. Bár Zavahiri a feltételezések szerint mégsem esett áldozatul, a CIA csütörtöki közlése szerint az 52 éves Midhat Murszi, más néven Abu Habab al-Maszri, a terrorcsoport vegyifegyver-szakértője életét vesztette.

Békét ajánl

Bin Laden üzenete további részében Busht az amerikaiak félrevezetésével vádolja, mondván most már nem állnak mögötte az amerikaiak. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak fele-fele arányban megosztottak az iraki hadműveleteket illetően, írja a CNN.

"Bush nyilvánvalóan félrevezeti az embereket. Ha nem harcolnátok a muzulmánok ellen saját országaikban, békét köthetnénk" - üzente bin Laden.

Mostani üzenetét megelőzően utoljára 2004 decemberében került elő hangfelvétel a terroristavezértől. Az amerikai titkosszolgálatok több vezetője is azt feltételezte, hogy az elmúlt hónapok akciói miatt bin Laden folyamatos bujkálásra kényszerül és ténylegesen már nem is irányítja terrorcsoportját.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!