Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Szövetséges zászlók lengenek Dél-Irakban

2003.03.21. 13:16
Amerikai és brit egységek az iraki-kuvaiti határt átlépve, csütörtök éjszaka óta több fronton folytatják előrenyomulásukat a dél-iraki sivatagban, közben a szövetséges erők heves légitámadásokat intéztek Bagdad és más iraki nagyvárosok ellen. A szárazföldi hadműveletek közvetlen célja a dél-iraki olajlelőhelyek ellenőrzés alá vonása, illetve Irak második nagyvárosa, Bászra megközelítése és bevétele.
A nagy-britanniai fairfordi légitámaszpontról pénteken délelőtt B-52-es amerikai nehézbombázók szálltak fel iraki bevetésre.A brit hadsereg egy magát megnevezni nem kívánó szóvivője szerint, ha a szövetséges erők a jelenlegi üzemben haladnak, három-négy nap alatt Bagdadban lehetnek

Tizenhét szövetséges katona vesztette életét

Kattintson a nagyításhoz!A szövetségesek péntekre virradóra elszenvedték első emberveszteségüket, amikor lezuhant az amerikai haditengerészet egy CH-46-os helikoptere Kuvaitban, tizenkét brit és négy amerikai katona életét vesztette. A baleset okát vizsgálják, de brit katonai források szerint szinte kizárható, hogy a szerencsétlenséget ellenséges tűz okozta.

Az iraki hadműveletek során már két másik helikopter is balesetet szenvedett, de a rajta lévő katonák megmenekültek. A CNN szerint a szárazföldi harcokban ugyancsak életét vesztette egy amerikai katona.

A cél Bászra elfoglalása

A jelek szerint a csütörtök éjszaka megindított szárazföldi hadműveletek közvetlen célja a pénteki nap folyamán a dél-iraki olajlelőhelyek ellenőrzés alá vonása, illetve Irak második nagyvárosa, Bászra és a Bászra környéki települések megközelítése és bevétele volt. Az amerikai tengerészgyalogosok a késő délelőttre, az iraki ellenállást leküzdve, ellenőrzésük alá vonták a Kuvaitból Bászra felé vezető műút egy részét.

Amerikai és brit tengerészgyalogosok a kuvaiti határ menti térségben több fronton is iraki ellenállásba ütköztek, az irakiak páncélelhárító rakétákkal fogadták a behatolókat. Az amerikai és brit tüzérség beavatkozása nyomán több órás tűzharcalakult ki a térségben.

Kétezer harckocsi 150 km mélyen Irakban

Az amerikai 3. gyalogsági hadosztály, amely közép-európai idő szerint csütörtök este lépte át a határt, alig ütközött ellenállásba, és a péntek délelőtti órákra mintegy 150 kilométert haladt előre iraki területen. A mintegy 2000 harckocsiból, Bradley típusú harci járműből, tehergépkocsiból és tartálykocsiból álló konvoj útvonalát Apache típusú harci helikopterek fedezték. A szövetségesek hangosbeszélőn folyamatosan figyelmeztették a térségben élő polgári lakosságot, hogy a harci cselekmények miatt maradjanak otthonaikban.

Umm-Kaszr felett már amerikai zászló leng

Péntek délelőtt amerikai tengerészgyalogosok elfoglalták a Bászrától nem messze lévő Umm-Kaszr dél-iraki kikötőváros új kikötőjét, és ott kitűzték az amerikai lobogót, Umm-Kaszr óvárosában azonban még tart az iraki hadsereg maradványainak ellenállása.

A 3. brit kommandós dandár a délkelet-iraki Fáó-félszigeten szállt partra, a Perzsa-öböl északi részén lévő olajvezetékek biztosításának feladatával. Geoff Hoon brit védelmi miniszter pénteken bejelentette, hogy a brit tengerészgyalogság - a térségben tapasztalt komoly iraki ellenállást leküzdve - elfoglalta a Fáó-félsziget csúcsát, és a helyi olajtermelő berendezésekben nem esett kár.

Lángoló olajkutak

A hírek szerint Szaddám Huszein iraki elnök utasítására az iraki hadsereg korábban már mintegy harminc olajkutat felgyújtott, hogy ne kerüljenek a szövetségesek kezére. Hoon, aki a brit alsóházban ismertette a hadműveletek eddigi menetét, azt mondta: a Fáó-félsziget biztosításával sikerült elejét venni annak, hogy az iraki rezsim környezet katasztrófát idézzen elő a térségben. A miniszter megerősítette azonban, hogy Irak beljebb eső részein több olajkút ég.

Amerikai különleges egységeket dobtak át az észak-iraki Kirkuk olajmezőinek térségébe, hogy ott is ellenőrzésük alá vonják az olajipari létesítményeket, és megakadályozzák, hogy az irakiak ebben a térségben is megkezdjék az olajkutak felgyújtását. Magukat meg nem nevező amerikai hírszerzési források szerint a speciális egységnek sikerült biztosítania a kirkuki olajlelőhelyek védelmét.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!