Judit
3 °C
6 °C

Harminc olajkút ég Irakban

2003.03.21. 10:57
Tudósítók szerint több olajkút is lángokban áll Irak déli részén. Bár a füst még a műholdakról is jól látható, Irak tagadja, hogy felgyújtották volna az olajkutakat.
Égő olajkutakról, és finomítókról számoltak be az amerikai első tengerészgyalogos hadosztállyal tartó tudósítók pénteken. A teliholdnál még éjszaka is jól látszott a felszálló sűrű fekete füst. Az információkat az amerikai műholdak jelentései is alátámasztják. A BBC jelentése szerint Kuvaitváros környékén fekete volt az égő olajkutak miatt. A dél-iraki Bászra felől is lángok látszódtak.

30 kút ég

A kuvaiti nemzeti gárda jelentése szerint az irakiak tizenöt olajkutat gyújtottak fel péntek reggel. Később Geoff Hoon brit védelmi miniszter azt közölte, hogy a visszavonuló iraki csapatok már legalább 30 létesítményt, kutakat és finomítókat gyújtottak fel. A Fehér Ház szóvivője közölte, hogy számítottak arra, hogy az irakiak felgyújtják az olajkutakat.

A BBC meg nem nevezett hírszerzési forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy az amerikai hadsereg egy speciális egységének valószínűleg sikerült biztosítania az észak-iraki Kirkuk közelében lévő olajmezők védelmét. John Simpson a BBC televízió helyszíni tudósítója azt közölte, hogy a kirkuki olajmezők bevételét megerősíteni nem tudja, kétségtelen azonban, hogy a térségből erőteljes harci tevékenység hangja hallatszik. Brit csapatok közben folytatták előrenyomulásukat a dél-iraki Bászra város, illetve a környékbeli olajmezők felé, hogy megakadályozza újabb olajipari létesítmények felgyújtását Dél-Irakban, jelentette az MTI. A brit tengerészgyalogosok már ellenőrzésük alatt tartják az al-Faw félszigetet.

Ég a Rumeilra?

Az amerikaiak azt állítják, hogy a műholdfelvételeken már csütörtök reggel látszódtak az égő kutak. Az arab Al-Arabiva műholdas csatorna szerint a tüzek Bászrától nyugatra, a Rumeilra olajmezőn lángoltak fel először. Ezen az olajmezőn termelik ki Irak olajexportjának felét, és a világ második legnagyobb olajtartalékával rendelkező területnek számít.

Irak tagad

Amer Rasid iraki olajminiszter visszautasította a vádakat, és azt állította, hogy az amerikai félrevezető információkat bocsátanak ki. A miniszter azt az amerikai állítást is cáfolta, hogy robbanóanyagokat helyeztek el a Kirkuk olajmezőn, megelőzendő az amerikaiak behatolását.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.