Szabina
4 °C
12 °C

Politikai feszültségek miatt nő az olaj ára

2000.10.25. 15:54
A folytatódó közel-keleti feszültség miatt szerdán ismét drágult a kőolaj ára. Növelte az aggodalmat, hogy az amerikai stratégiai tartalékra felügyelő hivatal keddi jelentése szerint a fűtőolaj-tartalék már több mint 30 százalékkal elmarad a tavalyi értékektől. Hegedűs Miklós a GKI kutatója szerint az olajárak rég nem gazdasági megfontolások alapján alakulnak.

A New York-i árupiac (NYMEX) folytatódó szingapúri elektronikus kereskedésében közép-európai idő szerint szerda reggel 33,52 dollár volt - a kedd reggeli 33,95 dollár helyett - a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate könnyűolajfajta hordója decemberi szállításra, 15 centtel drágább a keddi New York-i zárónál.

Az európai szabadpiaci referenciatípus, az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónként 31,59 dolláron zárt kedden decemberre a londoni nemzetközi olajtőzsdén (IPE), 50 centtel alacsonyabban, mint hétfőn. Szerdán reggel azonban 36 centet nőtt, és 31,95-nél tartott.

Az ár növekedését két fontos tényező alakította: a Közel-Keleten folytatódó összecsapások és tüntetések miatt az arab olaj folyamatos szállítása vált kétségessé. A piacot az sem nyugtatja meg, hogy Bill Clinton a Fehér Házba tárgyalásra invitálta az arab és a zsidó vezetőket.

Az amerikai stratégiai tartalékokra felügyelő hivatal kedden tette közzé azt a jelentést, mely szerint a fűtőolaj-tartalékok 30 százalékkal kisebbek tavalyhoz képest. 552 ezer hordónyi fűtőolaj-hiányt regisztráltak, ez 24 éves minimális rekordszintet jelent. Szeptemberben a kőolajpiaci árak mérséklése érdekében Bill Clinton a 30 millió hordónyi olajt dobott piacra a stratégiai kőolajtartalékokból.

Az OPEC kész a termelés növelésére

Az OPEC elnöke, Ali Rodriguez szerint a szervezet már hétfőn dönthet a kőolajtermelés növeléséről, nem várnak a szervezet november 12-ei bécsi tanácskozásáig. Az OPEC politikája szerint, ha az olaj ára egymást követő 20 napon folyamatosan 28 dollár felett marad, akkor a termelést napi 500 ezer hordóval növelik. Ha a kőolaj ára ugyancsak egymást követő 10 napon át 22 dollár alatt marad, akkor 500 ezer hordóval kevesebbet termelnek.

Az OPEC az idén negyedszerre emelné a kőolajtermelést, így napi 3,8 millió hordónyi kőolajat dobnának a piacra. A legtöbb OPEC-ország nem tudja tovább növelni termelését, ezért kétséges, hogy milyen országok hozzájárulásával valósul meg a termeléstöbblet.

Az olaj ára nem gazdasági megfontolások szerint alakul

Senki sem tudja megmondani, hogy meddig tart az olajárak növekedő tendenciája - nyilatkozta az Indexnek Hegedűs Miklós a Gazdasági Kutatóintézet szakértője. - Az olaj ára rég nem a gazdasági megfontolások alapján alakul, politikai kérdések függvényévé vált. Lélektani pszichózis jellemzi ezt a piacot, ahol egy tüntetés vagy fegyveres összecsapás több tíz centes emelkedésben mérhető le.

A 4-5 százalékos gazdasági növekedés mellett az energiafelhasználás csupán 1-2 százalékkal emelkedett. Egy gazdasági jelentés szerint pedig a kiaknázatlan kőolajkészletek nőttek, így nem áll fenn az az 1970-es kőolajkrízis feltétel, amikor azt hitték az altalaji készletek is hamarosan elfogynak. A kutató szerint a hordónkénti kőolaj 30 dolláros ára drága, egy 20 dolláros ár új, kevés energiát fogyasztó technológiai megoldások kidolgozására ösztönöz, míg egy 10 dolláros árszint már luxusnak számít.

Hegedűs Miklós úgy véli, a magyar piacra tíz napon belül gyűrűzik be a világpiaci árváltozás. A MOL a világpiacinál kedvezőbb áron vásárolja orosz partnerétől az alapanyagot, a kialakult szállítási útvonalak is alacsonyabban tartják az árat. Hogy ez mennyi, az üzleti titoknak minősül.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!