Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Kétharmados részvétel az olasz választások első napján

2006.04.10. 03:07
A választópolgárok mintegy kétharmada járult az urnák elé a parlamenti választások első napján, vasárnap Olaszországban. A képviselőházi és szenátusi választásokon a Silvio Berlusconi miniszterelnök vezette jobboldali Szabadság Háza (Cdl) és a Romano Prodi volt kormányfő, egykori EU-bizottsági elnök fémjelezte baloldali Unió között dől el az ország vezetésének sorsa a következő öt évre.

A két napra, vasárnapra és hétfőre kitűzött választások első napján a mintegy 47 millió bejegyzett választópolgár 66,5 százaléka járult az urnák elé az olasz belügyminisztérium adatai szerint. A részvételi arányt sokan a választás kimenetelét meghatározó körülmények egyikének tekintik.

Berlusconi korábban biztosra vette győzelmét, ha a részvételi arány meghaladja a 80 százalékot, ahogyan az az 1996-os és a 2001-es választások esetében is történt.

Délen sokkal kevesebben szavaztak


Nézze meg képeinket!

A részvételi adatok régiónként eltérő képet mutattak: a déli országrészben a választópolgárok 59,6 százaléka járult az urnák elé az első napon, szemben a közép-olaszországi 69,2 százalékos és az észak-olaszországi 71,5 százalékos részvételi aránnyal. Rómában és a fővárost övező térségben nagyon magas volt a részvétel, egyes szavazókörökben a polgárok még az esti urnazárás előtt öt perccel is voksoltak.

A Prodi vezette baloldali Unió derűlátónak tűnt a voksolás első napja után. "Nagyon jó jelzéseket kaptunk" - mondta az Unió egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselője. Az olasz ellenzék vasárnap sorozatos kampánycsendsértéssel vádolta a kormánypártokat.

Alfonso Pecoraro Scanio, az olasz Zöldek elnöke a médiaegyenlőséget és a magánszféra sérthetetlenségét garantáló hatóságok azonnali közbelépését követelte, miután a párt "SOS tiszta szavazás" nevű megfigyelő központjába egymás után érkeznek a panaszok, melyek szerint továbbra is folyamatosan érkeznek a mobiltelefonok hangpostáira Silvio Berlusconi üzenetei: ezekben a kormányfő elmagyarázza programját.

A maffia is próbálkozott?

A hatóságok őrizetbe vettek egy férfit, aki saját szavazócéduláját lefényképezte, mielőtt azt az urnába dobta volna - közölték olasz sajtóforrások. Az eset a dél-olaszországi Campania régióban lévő Casertában történt, ahol jelentős befolyása van a Camorra maffiaszervezetnek.

A kisvállalkozót a választási biztosok látták, amint lefotózza a kitöltött cédulát. (Ezzel alighanem a bűnözők előtt akarta igazolni, hogy kire adta a voksát.) A választási biztosok azonnal értesítették a Digost, az olasz terroristaelhárító szolgálatot. A maffia Dél-Olaszországban irányítani igyekszik a politikai életet is. A parlamenti választások hétfő reggel folytatódnak Olaszországban.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.