Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Az olasz jobboldal keményen lépne fel a terrorizmus ellen

2005.07.10. 12:12
Kapcsolódó cikkek (1)
Rendkívüli intézkedéseket sürgettek az olasz jobboldali pártok a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem érdekében, és az Északi Liga (LN) egyik minisztere egyenesen "hadiállapot" bevezetését szorgalmazta.
Roberto Calderoli reformügyi miniszter a hét végén Milánóban úgy fogalmazott, hogy Olaszország a nemzetközi terrorizmus célkeresztjébe került, és "ez nem más, mint háború", ezért az alkotmány 78. cikke értelmében a törvényhozásnak rendkívüli intézkedéseket kell kihirdetni.

Terrorminisztérium?

Calderoli szerint más országokban is születtek rendkívüli intézkedések, éppen a demokrácia védelmében ruházva fel szélesebb hatáskörrel a végrehajtó hatalmat. Az Északi Liga (LN) minisztere egy külön tárca felállítását kezdeményezte a terrorizmus elleni harc összehangolására, a londoni és a madridi merényletekre emlékeztetve.

Egy másik kormánypárt, a Nemzeti Szövetség egyik vezetője, Maurizio Gasparri ugyancsak törvénymódosításokat szorgalmazott, egyebek között a hadsereg mozgósítását a terrorizmus elleni harc érdekében, különleges főügyészség felállítását, és a gyorsított eljárással való kitoloncolás intézményének bevezetését. Egyes kormánypárti képviselők azt is felvetették, hogy egy időre teljes beutazási tilalmat kellene elrendelni a muzulmán külföldiek számára.

Silvio Berlusconi kormányfő elvetette ugyan egy "terrorminisztérium" felállítását, de nem zárta ki, hogy rendkívüli intézkedések születnek majd a nemzetközi terrorizmus visszaszorítására Olaszországban.

A baloldal óvatosabb

Az olasz baloldal nem fogadta lelkesedéssel a populista Északi Liga újabb sokkoló kezdeményezését, a Baloldali Demokraták (DS) például azt hangsúlyozták, hogy Calderoli újból lejáratta a kormányt, ezért távoznia kell a kabinetből.

Piero Fassino, a DS vezére szerint nincs szükség újabb szuperminisztériumokra, sokkal inkább a belügyminisztérium megerősítésére, hogy ez a tárca minden szükséges eszközzel rendelkezzen az olasz állampolgárok biztonságának szavatolására. Fassino sem zárt ki rendkívüli lépéseket, de azt hangoztatta, hogy az alkotmány és a jogrend keretei között kell maradni, és a törvényhozás joga mérlegelni minden szükséges rendkívüli intézkedést.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!