Ágnes
-13 °C
0 °C

Újabb orosz milliárdos oligarcha települ át Londonba

2004.12.12. 14:00
Az orosz szupergazdagok menekülésszerű távozásának jegyében újabb milliárdos orosz oligarcha, ezúttal a legnagyobb orosz alumíniumkonszern tulajdonosa helyezte át székhelyét Londonba - jelentette az MTI brit sajtóértesülésekre hivatkozva.
A The Sunday Times úgy tudja, hogy Oleg Deripaska, a Rusal főnöke 25 millió fontért (csaknem 9 milliárd forintért) vásárolt egy házat a londoni Belgraviában, a világ legdrágább kerületében.

Alumíniumkirály

Oleg Deripaska
Oleg Deripaska
Deripaska egyelőre hetente repül magángépével Londonba, és a London School of Economics egyetemen vesz angolórákat. A lap által idézett "találgatások" szerint azonban ő is véglegesen a brit fővárosban fog letelepedni, akárcsak több más orosz oligarcha, például a vele is üzletelő és baráti viszonyt ápoló Roman Abramovics olaj- és nyersanyagmágnás, a Chelsea labdarúgó klub tulajdonosa.

A 36 éves Deripaskának, akit The Sunday Times az "orosz alumíniumkirálynak" nevez, és aki 1993-ban befejezett egyetemi tanulmányai előtt a szovjet hadsereg hadászati rakétaalakulatainál szolgált, a lap szerint 2 milliárd fontos (700 milliárd forintos) vagyona van, és ő is "nagyon gyorsan lett nagyon gazdag". Versenytársai szerint "vaskézzel" építette ki alumíniumbirodalmát.

Kivándorlás

Az orosz szupergazdagok rohamtempóban hordják külföldre vagyonukat azóta, hogy Mihail Hodorkovszkijt, a YUKOS olajcég jó ideje rács mögött lévő főrészvényesét adócsalás címén perbe fogták. Nemrég a Financial Times azt írta, hogy a YUKOS még szabadlábon lévő teljes felső vezetése is Londonba menekült a politikai színezetűnek tekintett eljárás elől.

A The Sunday Times által idézett londoni ingatlanügynökök szerint a brit fővárosban 10 millió font (3,5 milliárd forint) feletti áron értékesített lakóingatlanok mintegy harmadát orosz állampolgárok vásárolják meg.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.