Piroska
-10 °C
1 °C

'Afganisztán a hitetlenek temetője lesz'

2001.10.12. 10:09
Míg az amerikaiak sikeres katonai akciókról beszélnek, a tálibok hivatalos közleményei több száz polgári áldozatról számoltak be. Bin Laden jobbkeze, a szellemi vezető Omar molla - aki a tálibokhoz közel álló sajtó híradásai szerint már többször menekült meg a személye ellen irányuló támadások elől - kijelentette: a kabuli rezsimnek elegendő fegyver áll a rendelkezésére ahhoz, hogy Afganisztánt a hitetlenek temetőjévé tegye.
Amerikai harci gépek péntek hajnalban két hullámban mértek csapást az afganisztáni fővárostól, Kabultól északra és nyugatra fekvő célpontokra. A tálib védelmi minisztérium közleménye szerint a péntek hajnali támadásban, amely a kabuli repülőtér közelében álló épületekre összpontosult, legkevesebb hat polgári személy vesztette életét. Az amerikai repülőgépek gyors egymásutánban öt bombát dobtak le Kabultól északra, a tálib csapatok és az ellenzéki Északi Szövetség erői között húzódó frontvonal térségére - értesült az AP.

A Bahtar hivatalos afgán hírügynökség szerint éjszaka légicsapást mértek Kandahár tartományra is, ahol Argandáb körzetében katonai támaszpontokat ért találat. A halottak és sebesültek száma itt is több tucatra tehető.

Bővebben: Támadás Kabul ellen

A csütörtöki légicsapások szedhették a legtöbb áldozatot

Egy tálib illetékes szerint a csütörtökre virradóra bombázott kelet-afganisztáni falu romjai alól eddig mintegy 160 holttestet emeltek ki, az áldozatok többsége asszony és gyermek. A Dzsalálábádtól 40 kilométernyire nyugatra fekvő településen - amelyet a francia hírügynökség Kadam, a Reuters brit hírügynökség Horum, a német hírügynökség pedig Kurram néven említett - a veszteségmérleg nem végleges, mert még mindig találnak újabb holttesteket. A Bahtar hírügynökség szerint az amerikai gépek feltehetően egy volt kiképzőközpontot akartak bombázni, amelyet azonban lakói már a légicsapások megindulásakor, vasárnap este elhagytak.

Bővebben: Százan haltak meg egy faluban?

Omar molla ismét megmenekült?

Az Egyesült Államok csütörtökön mérte a legsúlyosabb csapásokat Afganisztánra. A tálibok meg nem erősített adatai szerint a csütörtökre virradóra végrehajtott támadásokban több mint 200 ember halt meg, köztük 15-en egy Dzsalálábádtól északra fekvő mecsetben, amelyet rakétatalálat ért. Kandahári menekültek csütörtökön arról számoltak be, hogy a légicsapások első hullámában életét vesztette Mohammed Omar molla tízéves fia és mostohaapja. Szemtanúk szerint a tálibok legfőbb vezetője a bombatalálat előtt alig negyedórával korábban hagyta el az épületet, amely kandahári házainak egyike volt.

Omar molla él és háborúra szólít

Omar molla az Egyesült Államokban keresné a terroristákat

A molla egy szaúd-arábiai folyóiratnak úgy nyilatkozott, hogy Oszama bin Ladent soha nem fogják kiadni az Egyesült Államoknak, mert nincs olyan szilárd bizonyíték, amely alátámasztaná bűnösségét a szeptember 11-i terrormerényletekben. "Sem bin Laden, sem egyetlen muzulmán ország nem képes ilyen támadásokra. Úgy vélem, az elkövetőket az Egyesült Államokon belül kell keresni" - jelentette ki.

Bővebben: Fejenként ötmillió dollár

'Afganisztán a hitetlenek temetője lesz'

Omar molla "győzelemre vagy halálra" esküdött az Egyesült Államok és szövetségesei elleni harcban. A tálib vezető szerint Afganisztán földje a hitetlenek temetője lesz, amihez a táliboknak elegendő fegyverük van. Elmondta, hogy felkészült a halálra, de halálával a háború nem fog véget érni.

Omar molla hangsúlyozta: az iszlám és az afgán törvények tiltják bin Laden kiadatását. "Ez az ember harcolt a szovjetek elleni szent háborúban, a dzsihádra költötte pénzét, akárcsak többi muzulmán vendégünk, így valamennyien joggal tarthatnak igényt vendégszeretetünkre mindaddig, amíg alkalmazkodnak törvényeinkhez" - mondta az al-Madzsalla című újságnak adott nyilatkozatában.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!