Piroska
-10 °C
1 °C

Iraki páncélosok öngyilkos küldetése

2003.03.26. 23:16
Hatalmas iraki páncélos oszlop a dél-iraki Bászra térségéből indult a stratégiai jelentőségű délkeleti Fáó-félsziget felé, egyelőre ismeretlen céllal. A két kilométerre elnyúló páncélos oszlop a Satt el-Arab menti főúton haladt, amikor a brit tüzérség radarja észlelte. A britek légi támogatást kértek, és az iraki járműoszlopot háromórás csatában szétszórták.
A szövetséges légierő és a brit szárazföldi erők szerda este többórás ütközetben szétszórtak egy hatalmas iraki páncélos oszlopot, amely a dél-iraki Bászra térségéből indult a stratégiai jelentőségű délkeleti Fáó-félsziget felé, egyelőre ismeretlen céllal.

Öngyilkos küldetés

Szerda esti londoni beszámolók szerint az iraki konvojban 70-120 páncélos volt, köztük csapatszállítók és harckocsik. A két kilométerre elnyúló páncélososzlop a Satt el-Arab menti főúton haladt, amikor a brit tüzérség radarja észlelte. A britek légi támogatást kértek, és az iraki járműoszlopot háromórás csatában szétszórták - jelentette szerda este a BBC.

Sok iraki páncélost találat ért, mások a sivatag felé menekültek. Brit hadszíntéri parancsnokok az ITV News brit hírtévének azt mondták, hogy érthetetlen az iraki oszlop manővere, mert a nyílt terepen egy ilyen megindulás a szövetségesek légi fölényének ismeretében "csakis öngyilkos küldetéssé válhat"

Kilenc olajkutat gyújtottak fel

A BBC tévében este megszólaltatott katonai szakértők szerint nem valószínű, hogy az iraki páncélos egység menekült volna Bászrából, mert akkor nyilván északnak, és nem a szövetséges ellenőrzés alatt álló déli országrész felé indult volna. A szakértők egyike azt mondta, hogy korábban a felderítés jelzett egy nagy iraki páncélos oszlopot, amely északról tartott Bászra felé; a szerda este megtámadott konvoj valószínűleg ugyanez az alakulat volt.

Az iraki oszlop a délkeleti Fáó-félsziget felé haladt, amelyet a szövetségesek már a háború első napjaiban elfoglaltak. A félsziget térségének stratégiai jelentőségét a közeli Umm-Kaszr kikötő - Irak egyetlen mély vizű tengeri kikötője -, valamint a dél-iraki olajmezők adják. A mintegy ötszáz olajkútból véglegesnek tűnő adatok szerint mindössze kilencet sikerült felgyújtaniuk az irakiaknak, bár a brit vezérkari főnök a hét elején azt mondta, mindegyik kút alá volt aknázva, amikor a szövetségesek elfoglalták a térséget.

Umm-Kaszr kikötőjét a brit-amerikai erők a lakosságnak szánt segélyszállítmányok kirakóhelyévé akarják megtenni. Tony Blair brit kormányfő szerdán a londoni alsóházban azt mondta, hogy a kikötő előtti vizeket aknamentesítették, és hamarosan megkezdődik a segélyek kirakodása.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.