Judit
3 °C
6 °C

Öngyilkosterrorista-export Londonból Izraelbe

2003.05.04. 10:20
Nagy-Britanniában "mintegy ötven" öngyilkos merénylőjelölt készül bevetésre Izraelben, mondta egy londoni iszlám aktivista, aki a The Sunday Times szerint maga is toboroz brit önkénteseket az "iszlám szent háborúba". A vezető brit vasárnapi lap idézete szerint Hassan Butt azt mondta, az a két brit állampolgárságú öngyilkos merénylő, akiknek egyike a hét közepén felrobbantotta magát Tel-Aviv egyik bárja előtt - másikuk pokolgépe nem lépett működésbe -, csak az első hulláma volt azoknak a briteknek, akik hasonló támadásokra készülődnek.
Asif Mohammed Hanif három embert ölt meg az izraeli nagyvárosban. Társa, Omar Khan Sharif azonban, akinek bombája nem működött, elmenekült a helyszínről, és az izraeli rendőrség a brit titkosszolgálatokkal együttműködve az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb hajszáját indította kézre kerítésére, mert a hatóságok attól tartanak, hogy valahol ismét megpróbál merényletet elkövetni.

Húsz abszolút komoly öngyilkos-jelölt

Az a tény, hogy a két terroristánál brit útlevél volt, külön is súlyos aggodalom forrása izraeli biztonsági körökben, mert a brit útlevél sokkal nagyobb mozgásszabadságot enged birtokosának Izrael és a palesztin területek között, mint a palesztin személyi igazolvány. Ezt az aggodalmat látszik alátámasztani a The Sunday Times által idézett londoni iszlám aktivista, aki a lapnak azt mondta: az általa említett 50 brit önkéntes közül "mintegy húsz abszolút komoly" jelöltnek tekinthető. Hozzátette, hogy akiket alkalmasnak találnak, azok biztosan akcióba is fognak lépni, "ha eljön a megfelelő idő".

A The Sunday Times szerint Hassan Buttot a Scotland Yard különleges ügyosztálya tavaly novemberben már őrizetbe vette egyszer, azzal a gyanúval, hogy ismeretei vannak terrortámadásokról. A radikális iszlám aktivista közölte is a hatóságokkal, tudja, hogy Nagy-Britanniában élő fanatikusok öngyilkos merényletekre készülnek külföldön.

Brit ellenőrzést akarnak

Ugyancsak igaznak bizonyul az a korábbi közlése is, hogy számos brit harcolt Afganisztánban a tálib rezsim oldalán, írta a vasárnapi brit lap. A brit rendőrség az izraeli titkosszolgálatokkal együttműködve a hét végén hat személyt vett őrizetbe a minapi tel-avivi öngyilkos merénylettel kapcsolatban; egyikük az elmenekült merénylőjelölt, Omar Khan Sharif felesége. Izrael régóta nyomást gyakorol a brit kormányra a brit földön tevékenykedő kiterjedt iszlám szervezetek működésének szoros ellenőrzése végett.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.