Judit
3 °C
6 °C

Az olajállamok növelik a kitermelést

2000.06.21. 13:16
A szaúd-arábiai olajipari miniszter bejelntése szerint már júliustól több kőolaj érkezik majd a szabadpiacokra a Kőolajexportáló Országok Szervezetétől (OPEC). Ali Naimi ezt érdemi részletek és számadatok nélkül, az OPEC Bécsben folyó rendkívüli miniszteri értekezletének szünetében közölte újságírók kérdésére - írta a Reuters. Egyes értesülések szerint a bejelntés nyomán napi 700 ezer hordóval növelik a kibocsátást.

A londoni nemzetközi olajtőzsdén (IPE) a szerda kora délutáni jegyzésben a világpiaci referenciatípusnak számító északi-tengeri Brent hordója 25 centtel 28,77 dollárra süllyedt augusztusi szállításra. A New York-i árutőzsde (NYMEX) helyi elektronikus jegyzésében az amerikai alaptípusnak számító könnyűolaj augusztusra 15 centtel 30,50 dollárra olcsóbbodott. (A nyersolaj ára 17 százalékkal drágult azóta, hogy az OPEC áprilisban emelte a kitermelési kvótákat.)

Megfigyelők az OPEC-ülés arra számítanak, hogy a termelésbővítés nem lesz olyan mértékű, amely döntően befolyásolhatná a kereslet-kínálati viszonyokat.

Ali al-Naimi
500 ezer hordóval több naponta
Az OPEC tagállamai jelenleg a világtermelés 40 százalékát adják. A szervezet vezetői Bécsben találkoztak szerdán, s előzetes hírek szerint napi 500 ezer hordóval (1,8 százalékkal) bővítették volna a termelést, de időközben olyan értesülések is napvilágot láttak, miszerint 700 ezer hordóval emelnék a termelést.

Elemzők elsősorban azért nem várnak döntő mértékű árcsökkenést a tanácskozás nyomán, mert nagyon nagy jelenleg az olajtermékek iránti kereslet, és például benzintartalékaikat is fel akarják tölteni a világ jelentősebb fogyasztói.

Az irányadó nyersolajár, az északi-tengeri Brent mindenesetre 8 centtel, 0,3 százalékkal, 29,1 dollárra drágult hordónként a londoni IPE nemzetközi olajtőzsdén, legalábbis augusztusi határidőre. Ugyanerre a határidőre New Yorkban 12 centtel emelkedett a nyersolajár, s jelenleg 30,77 dollárt tett ki.

Egy japán olajcég elemzője szerint ha az OPEC a tél beállta előtt nem emeli legalább 1-2 millió hordóval a termelését, az olajár továbbra is növekedni fog.

Az OPEC tagállamia egyébként megosztottak a kvótaemelés ügyében: különösen Algéria és Katar ellenzi a kitermelés bővítését, mivel szerintük elegendőek a jelenlegi olajtartalékok, csupán a spekuláció hajtja fel az árakat.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.