Auguszta
4 °C
22 °C

Operabál és demonstráció Bécsben

2001.02.23. 10:00
Kapcsolódó cikkek (1)
42 embert őrizetbe vettek, 17 személy megsérült - ez a csütörtök éjszakai bécsi operabál mérlege. A 45. operabált ellenzők közül a rendőrség szerint nyolcszázan, a szervezők szerint 1 500-an demonstráltak az osztrák fővárosban.
A bécsi opera
A második világháború után 45. alkalommal rendezték meg a bécsi operabált, a rendezvényhez szinte hagyományosan kapcsolódó tüntetéssel egyetemben. Az operabál-ellenes demonstráció fél tizenegykor ért véget, miután kétórányi tiltakozás után a rendőrség egyoldalúan befejezettnek nyilvánította.

A bécsi opera épülete köré szervezett akción a rendőrség szerint nyolcszáz tüntető vett részt, a szervezők szerint 1 500. Az apa osztrák hírügynökség szerint 42 embert vettek őrizetbe, a der Standard rendőrségi forrásokra hivatkozva arról számol be, hogy 43 tüntetőt - közülük 21-et egyszerre, a Rüdigerhof kávézóban.

Sebesültek és károsultak

Mindkét oldalról több ember megsebesült - a der Standard tudósítója arról számolt be, hogy a tüntetők kockakövekkel, petárdákkal és festékbombákkal dobálták meg a bécsi rendfenntartókat, akik közül legkevesebb heten megsérültek. A rendőrök több tüntetőt a földre terítettek, megütöttek. A tüntetők több rendőrautót is megrongáltak, és szemeteseket gyújtottak fel.

A bécsi rendőrség alapkontingensét ezer fővel erősítették meg a rendezvény kapcsán. Az Opera környékét lezárták.

A Schwarzenberg térnél alakult ki az elsõ nagyobb ütközet: a demostrálók a Karlsplatz, Mariahilferstrasse, Gumpendorferstrasse, Ring, Getreidemarkt útvonalon vonultak.

A tüntetők több autót megrongáltak, szemeteskonténereket gyújtottak fel. A leghevesebb hartcok a Mariahilferstraße környékén zajlottak - ott még barrikádokat is égettek. Az összecsapás valamivel éjfél elõtt, 42 tüntető őrizetbe vételével ért véget. Utóbb a rendőrség azzal magyarázta a hosszas harcot, hogy meglepte õket a támadás hevessége.

Számos prominens személyiséget meghívtak a rendezvényre: Thomas Klestil osztrák köztársasági elnököt, a magyar, a spanyol és a szlovák külügyminisztert is. A zavargások miatt a Reuters szerint ötezer hírneves vendég viszont távolmaradt a rendezvényről.

A belügyminiszter nem fenyegetett
Az osztrák utat járjuk, ami azt jelenti, hogy igent mondunk a demonstrációs jogra, nemet a jóvá nem hagyott blokádra, a zavargásokra és a károkozásra - jelentette ki Ernst Strasser osztrák belügyminiszter az operabál előestéjén.
Bécsben február másodika óta minden csütörtökön tüntetnek a kormány ellen, amelyet hivatalba lépése óta otthon is, külföldön is bírálatok értek egyebek mellett az Osztrák Szabadságpárt koalíciós jelenléte miatt.

Az e heti tüntetés napja egybeesett az opaerabáléval, amely a báli szezon csúcspontját jelenti, és szintén kedvelt alaprendezvénye a különböző tiltakozó akcióknak.

Az aktivisták egyébként még a tüntetés előtt felajánlották, hogy nem emelnek blokádokat, ha Strasser a bevételt jótékony célra ajánlja fel. Az osztrák belügyminiszter ezt a javaslatot nem kommentálta.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.