Zalán
6 °C
19 °C

Két nappal támadtak korábban a tervezettnél

2003.03.23. 22:30
A hivatalos haditerv, az "OPLAN 1003 V" szerint az Irak elleni háború már elkezdődött, amikor George Bush amerikai elnök biztonsági tanácsadóival megvitatta a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) friss értesülését arról, hogy Szaddám Huszein iraki elnök és más magas rangú vezetők aznap éjjel egy dél-bagdadi épületben tartózkodnak. Jó két órával korábban, közép-európai idő szerint szerdán este 7 órakor a különleges műveleti erők akcióba léptek a sötétség leple alatt Nyugat- és Dél-Irakban - írja a The Washington Post vasárnapi számában.
Az "OPLAN 1003 V" 48 órát szánt arra, hogy a különleges erők végrehajtsák feladatukat, egyebek között a kommunikációs vonalak elvágását, megfigyelő posztok kiiktatását. A háború "hivatalosan" pénteken este 7 órakor kezdődött volna a Bagdadra és más városokra mért nagyerejű légicsapásokkal és az elnök röviddel ezután bejelentette volna be a légi háború kezdetét. A szárazföldi erők 9 órával később lépték volna át a kuvaiti-iraki határt.

Változik a terv

Szerdán este a Fehér Ház ovális irodájában tartott megbeszélésen azonban sutba vágták a háború megkezdésének ezt a koreográfiáját és a CIA igazgatója, George Tenet által előterjesztett értesülés alapján az elnök elrendelte a légicsapást a megadott bagdadi épületre, hogy lefejezze az iraki vezetést.

Csütörtökön kora délután úgy döntöttek, hogy a szárazföldi műveletet 24 órával előrehozzák és így 15 órával a nagyszabású légitámadások előtt megkezdik a behatolást Kuvaitból Irakba. A szárazföldi műveletek pénteken hajnali 4 órakor indultak meg. A tömeges légitámadás azután a haditervben kitűzött eredeti időpontban, péntek este 19 órakor megkezdődött.

200 millió dollár az előkészítésre

George Bush 2002 elején hatalmazta fel a CIA-t, hogy egy átfogó programot indítson Szaddám Huszein elmozdítására, 200 millió dollárt hagyva jóvá az ellenzéki csoportok támogatására és a hírszerzési munkálatok megerősítésére.

A CIA első csoportja 2002 júniusában kezdett titkos tevékenységbe Irakban, Donald Rumsfeld védelmi miniszter és a Pentagon pedig megkezdte a haditervek kidolgozását. Az invázió vezetésére kiszemelt Tommy Franks tábornok először nagy létszámú erőt javasolt, Rumsfeld viszont az afganisztáni tapasztalatok birtokában radikálisan kisebb szárazföldi erőt akart, s nagyobb szerepet a különleges erőknek.

Az ENSZ bevonása időt adott az amerikaiaknak

Az elnök elé 2002 szeptemberében terjesztették az "OPLAN 1003 V" első olyan változatát, amely a tetszésére volt. George Bush ekkor azonban Colin Powell külügyminiszter tanácsára úgy határozott, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszi az ügyet a nemzetközi támogatás megszerzése érdekében. Az elhúzódó diplomácia időt adott Rumsfeldnek és Franksnak az amerikai erők felvonultatásához és a tervek finomításához.

Gyorsabban vetették be a szárazföldi csapatokat

Idén januárra az eredeti 14 napról már 4 napra szűkült a tervben a légi és a szárazföldi hadjárat megkezdése közti különbséget, holott az 1991-es öbölháborúban a szövetséges gépek 38 napon át bombázták Irakot, mielőtt a szárazföldi erők megindultak volna Kuvaitba, hogy elűzzék az iraki megszállókat.

Február végén Franks javasolta, hogy a háborút különleges erők titkos bevetésével indítsák. Tevékenységük 48 órán át titokban maradhat, míg Irak és a világ rájön, hogy Amerika már megkezdte a háborút. Bush szándékosan fogalmazott homályosan, amikor kedd hajnalban ultimátumot intézett Szaddám Huszeinhez, hogy 48 órán belül hagyja el Irakot, ellenkező esetben katonai művelet indul ellene "az általunk választott időpontban".

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.