Gyöngyi
2 °C
13 °C

Orbán, Klaus és Szűz Mária az EU ellen

2002.10.14. 13:48
Hiába fogadták megelégedéssel a csatlakozásra váró kelet-európai országok vezetői a brüsszeli bővítési határozatot, a csatlakozásról döntő népszavazáson meglepően szoros eredmények születhetnek - írja a Guardian. Míg Csehországban és Magyarországon a legnagyobb ellenzéki vezetők állhatnak az EU-ellenes kampány élére, Lengyelországban isteni beavatkozásban bíznak a csatlakozás elutasítói.
Bár a felvételre javasolt országok nagy része elégedetten fogadta az Európai Unió bővítési határozatát, számos csatlakozó országban növekszik az euroszkepticizmus - írja a Guardian. "Nagy nap ez a térség számára" - nyilatkozta a brit lapnak Csaba László, a Közép-Európai Egyetem európai integrációval foglalkozó szakértője az Európai Bizottság határozatáról. "A kommunizmus bukása óta erre vártunk" - mondta.

Nacionalista Orbán, thatcheriánus Klaus

Vacláv Klaus
Ennek ellenére számos ellenzője is akad az EU bővítésének. Lettország és Szlovákia ugyan a közelmúltban tartott választásokon az integráció mellett elkötelezett pártokat juttatott kormányra, azonban két korábbi "eminens országban" is az erős ellenzéki vezetők állhatnak az EU-ellenes mozgalom élére. Csehországban a "thatcheriánus" Vacláv Klaus, míg Magyarországon az "egyre nacionalistább" Orbán lehet a csatlakozást ellenzők vezetője - írja a lap.

Mindkét országban jövőre tartanak népszavazást a csatlakozásról, és az eredmények a vártnál szorosabbak lehetnek. Magyarországon negyven százalék körüli a csatlakozást ellenzők aránya, ez a Guardian szerint annak is köszönhető, hogy a brüsszeli tárgyalók "lekezelően" bántak a csatlakozó országokkal. Az ellenzők táborát a német és osztrák jobboldali pártok is segítik, amikor az emigráció rémével bővítés ellenes hangulatot keltenek saját országaikban.

Lázad a vidék

Még nagyobb az EU-ellenesség Lengyelországban, ahol a katolikus nacionalisták az isteni beavatkozás reményében Szűz Máriához könyörögnek az "istentelen" brüsszeli vezetés ellen. A legnagyobb veszélyt Andrzej Lepper idegengyűlölő Önvédelem nevű pártja jelenti, mely jellemzően vidéken erős, és a közvélemény-kutatások adatai szerint a második-harmadik legerősebb párt Lengyelországban.

Bukta a csatlakozás után

Elemzők szerint azonban nem is a referendumok jelentik az igazi veszélyt a jelölt országok EU-párti vezetői számára, hanem a csatlakozás utáni EU-ellenesség. "Magyarországon és Lengyelországban sokan naivan azt hiszik, hogy a csatlakozás után az EU rengeteg pénzt pumpál majd az elmaradott vidéki régiókba" - nyilatkozta Csaba. Ennek elmaradása véleménye szerint "elégedetlenségeket" szül majd.

Jacques Chirac
Különösen fontos ezért az unió egységes mezőgazdasági támogatási rendszerének reformja. A jelenleg is fennálló támogatási rend megroppanthatja az EU költségvetését, ami különösen a legnagyobb nettó befizető Németország érinti. A támogatási rendszer reformját azonban az eddig kedvezményezett Franciaország utasítja el. Schröder német kancellár és Chirac francia elnök ezért hétfőn találkozót is tart Párizsban. Bármi is legyen a döntésük, egy biztosnak látszik, az újonnan csatlakozók nem részesülhetnek azonos támogatásban a mostani EU-tagokkal - írja a Guardian.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.