Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

A nizzai csúcs a középpontban Orbán római találkozóin

2000.12.05. 21:31
Azt a hírt szeretnénk hallani, hogy a nyugat-európai államok a hét végén képesek lesznek elhárítani a családi újraegyesítés előtti utolsó akadályokat - jelentette ki Orbán Viktor kedden miután Rómában találkozott Giuliano Amato olasz kormányfővel. Tárgyalópartnere a nizzai csúcsról szólva hangsúlyozta: a bővítés felé vezető út most már teljes mértékben ki van jelölve, a nizzai találkozóra vár a feladat, hogy szentesítse.
Az Európai Unió hétvégi nizzai csúcsa, a bővítési folyamat és a két ország közötti kapcsolatok álltak a középpontban Orbán Viktor keddi római látogatásán. A magyar miniszterelnök találkozott olasz kollégájával, Giuliano Amatóval, valamint a Luciano Violantéval a római képviselőház elnökével.

Amato: a bővítéshez vezető út ki van jelölve

A két miniszterelnök találkozójuk után reményét fejezte, hogy a hét végi nizzai csúcstalálkozón sikerül megfelelő döntéseket hozni az Európai Unió bővítésének előfeltételét jelentő belső intézményi reformokról. Amato szerint a bővítés felé vezető út most már teljes mértékben ki van jelölve, a nizzai találkozóra vár a feladat, hogy szentesítse. Az olasz miniszterelnök szerint a hétvégi találkozó feladata immár az, hogy megfelelő megoldásokat találjanak az intézményi reformot illetően, amely felkészítheti az EU-t a következő két-három év során végrehajtandó bővítésre.

A magyar miniszterelnök újfent hangsúlyozta: Magyarország belépését az Unióba "soha nem csatlakozásnak tekintettük, hanem Európa újraegyesítési programjának". Orbán kijelentette, hogy azt a jó hírt szeretné hallani Rómában, hogy a nyugat-európai államok a hét végén képesek lesznek elhárítani a ,,családi újraegyesítés" előtti utolsó akadályokat. Magyarország az elmúlt esztendőben sokat köszönhetett Itáliának, amely a bővítés kérdésében mindig következetes, egyértelmű magatartást tanúsított - tette hozzá a magyar kormányfő.

Orbán szerint az olasz kisvállalkozókra van szükségünk

"Kétoldalú kapcsolataink kitűnőek, gazdasági területen különösen jól alakulnak" - fogalmazott az olasz kormány feje. Hangot adott azon örömének, hogy Olaszország egyre fontosabb kereskedelmi partnerévé Magyarországnak. Amato nagy jelentőségűnek nevezte azt a programot, amely a kis- és középvállalatokat hivatott ösztönözni, e téren Itáliának közismerten gazdag tapasztalatai vannak.

Orbán csatlakozott az olasz kormányfő véleményéhez és hangoztatta: ha gazdaságilag vissza akarunk illeszkedni az európai vérkeringésbe, akkor nem csupán néhány mammutvállalat regionális központjára van szükségünk, hanem élő gazdasági kapcsolatok szövetére, emberek, vállalkozók tízezreinek személyes együttműködésére.

Találkozó a házelnökkel

A délután Orbán Viktor rövid megbeszélést folytatott az olasz képviselőház elnökével, Luciano Violantéval is. Az eszmecserén a két politikus az európai integráció témáit érintette. A fő témát ezen a találkozón is a hétvégi nizzai európai konferencia jelentette.

Az est zárásaként a miniszterelnök a Magyar Állami Operaház római vendégjátékát tekintette meg a római Teatro Brancaccióban. Bartók Béla két alkotását, A kékszakállú herceg várát és A csodálatos mandarint a magyar millennium olaszországi rendezvényeinek a keretében mutatták be az olasz fővárosban.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.