Vilma
-8 °C
3 °C

Terrorista hálózat Moszkvában és környékén

LENTA.RU
2002.10.26. 13:06
Borisz Grizlov és Nyikoláj Patrusev
Moszkvában és a Moszkvai Területen terrorista hálózat működik. Ilyen következtetésre jutott a belügyminisztérium vezetése a terroristák által elfoglalt "Nord-Ost" színházközpont ostromát követő tanácskozáson, amelyet Borisz Grizlov miniszter tartott. Az orosz BM vezetése fő céljának tekinti azt, hogy a közeljövőben ezt a hálózatot felszámolja.

Hasonló álláspontra jutott a szövetségi biztonsági szolgálat (FSzB) vezetése is. Nyikoláj Patrusev igazgató kijelentette: "a terroristákat ártalmatlanná tettük, de az akció nem ért véget". Az ostrom után pár órával olyan információt közöltek az FSzB-re hívatkozva, hogy a terroristák nemcsak a Csecsenföldön lévő főnökeikkel, de több Moszkvában működő külföldi diplomáciai képviselettel is kapcsolatban álltak. A Novosztyi hírügynökség közölte, hogy a belügyminiszter utasítást adott, a legrövidebb időn belül tisztázzák azokat a körülményeket, melyek révén a terroristák Moszkvába kerültek, segítőtársakra leltek, akik szállítóeszközöket, lakást biztosítotak számukra, segítettek a fegyverek és robbanóanyagok megszerzésében és elrejtésében. Ezen kívül, további utasításig a belügyi szervek és csapatok továbbra is fokozott készültségi szolgálatban maradnak. "Az operatív-kutató és nyomozati intézkedéseken túlmenően fenntartják a nagyobb lakótelepeken, a gépkocsiutakon, a fontosabb objektumoknál és a tömeges rendezvények helyszínein a záró-ellenőrző tevékenységet". A moszkvai rendőrség keresni fogja a terroristákat az elhagyott területeken, a Moszkva-környéki szanatóriumokban és üdülőkben, a katonai alakulatok elhelyezési körleteiben és egyéb helyeken. Fokozott ellenőrzés alá helyezik a metró objektumait, a magasépületeket, a közintézményeket és más fontos objektumokat. A BM utrasítására az iskolák, kórházak, lakóházak és középületek előtt parkoló valamennyi gazdátlanul hagyott gépkocsit elvontatják. A tanácskozáson elhatározták, hogy felhívással fordulnak Oroszország lakosságához, hogy megértéssel viszonyuljon a tervezett intézkedésekhez és azokhoz a kényelmetlenségekhez, amelyek ezekkel járhatnak.

Az orosz ügyészség szintén bekapcsolódik a terrorista akció összes körülményének kivizsgálásába. Vlagyimir Usztyinov főügyész bejelentette, hogy az ügysészség meg akarja találni a terroristák segítőit "mind Moszkvában és Csecsenföldön, mind külföldön egyaránt".

Annak ellenére, hogy a katonai parancsnokság képviselői szombaton cáfolták azt, hogy Csecsenföldön nagyobb hadművelet és úgy nevezett "tisztogatások" kezdődtek volna, a szövetségi erők parancsot kaptak, hogy megfelelő módon módosítsák tevékenységüket. Ezt Vlagyimir Vasziljev belügyminiszter-helyettes jelentette be. Részleteket nem közölt, de annyit mondott magyarázatul, hogy "a rendőrségi és a katonai szolgálatot a legutóbbi moszkvai események figyelembe vételével szervezik meg".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.