Piroska
-10 °C
1 °C

Szentpéterváron megkezdődött a FÁK államfőinek csúcstalálkozója

LENTA.RU
2003.05.30. 13:40
Silver Whisper luxushajó Szentpéterváron

Szentpéterváron a 6-csillagos Silver Whisper luxushajó fedélzetén megkezdődött a FÁK államfőinek csúcstalálkozója, amelyen Gejdár Alijev azerbajdzsáni elnök kivételével az összes tagállam legfőbb közméltósága részt vesz. A találkozó elején Vlagyimir Putyin orosz elnök köszöntőjében elmondta, hogy a szentpétervári jubileum alkalmával rendezett ünnepség-sorozat és a nem hivatalos csúcstalálkozó lehetőséget ad arra, hogy megvitassák a FÁK belső helyzetének és a világ külpolitikai problémáinak összetevőit. Egyben tolmácsolta a megjelenteknek Alijev üdvözletét, akivel telefonon beszélt. A munkatalálkozón az ukrán Leonyid Kucsma elnököl. Az ukrán elnök felsorolta a napirenden szereplő kérdéseket: az Irakkal kapcsolatos helyzet, az Abháziában ténykedő FÁK-békefennntartók mandátumának meghosszabbítása, a gazdasági együttműködés fejlesztéséről szóló beszámoló, az örményországi választásokon résztvett megfigyelők jelentésének meghallgatása, valamint megfigyelők kiküldése az Azerbajdzsánban tartandó elnök-, illetve Grúziában tervezett országgyűlési képviselő-választásra.

Időközben Szentpéterváron elromlott az idő, ezért a moszkvai Cskalovszkij katonai repülőtérről három IL-18 és egy AN-12 repülőgép szállt fel azzal a feladattal, hogy mesterséges elegy segítségével eloszlassák a felhőket. A gépek szükség esetén hat-hat órát repülhetnek, de a levegőben utántölthetők is.

A mai FÁK-csúcstalálkozó után holnap kezdődik az Oroszország-EU csúcstalálkozója, június 1-re pedig Putyin találkozója George Bush amerikai elnökkel.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.