Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Orosz fegyvereket használ a Hezbollah?

2006.08.20. 14:07
Izraelben bizottságot állítanak fel a libanoni háborúban történtek kivizsgálására. Közben a zsidó állam felhívta Moszkva figyelmét, hogy a Hezbollah orosz fegyvereket használt az elmúlt hetekben. Szombaton izraeli egységek kommandós akciót hajtottak végre a Hezbollah ellen a Bekaa-völgyben.

Ehud Olmert izraeli kormányfő a vasárnapi kormányülésen bejelentette: vizsgáló bizottságot nevez ki a libanoni háborúval kapcsolatos kormány- és katonai tevékenység tisztázására. Az ülés után nyilatkozó kormányilletékesek szerint a miniszterelnök nem közölte, hogy milyen jogkört kap a bizottság, csupán annyit mondott, hogy döntését összehangolja az izraeli főügyésszel, és a következő napokban a kormány elé terjeszti jóváhagyásra a bizottság megalakítását.

Szabra és Satila nyomasztó emléke

A kormányülésen részt vevők úgy vélekedtek, hogy a bizottság nem kap felhatalmazást személyi ajánlásokra. 1982-ben az első izraeli-libanoni háború, a Szabra és Satila palesztin menekülttáborokban történt vérengzések után Ariel Saron akkori védelmi miniszternek távoznia kellett posztjáról a tevékenységét vizsgáló bizottság jelentését követően. A kormány bírálói a mostani libanoni hadjárat kapcsán azt vetették a hadsereg és a kabinet szemére, hogy belevágtak egy bizonytalan kimenetelű háborúba és döntő pillanatokban tétováztak.

Amír Perec védelmi miniszter már a múlt héten kinevezte azt a vizsgáló bizottságot, amely a hadsereg tevékenységét értékeli és a testület vasárnap meg is kezdte munkáját. Perec a kormányülésen kijelentette: Izraelnek fel kell mérnie a hadműveletben elkövetett hibáit, mert "fel kell készülnie a következő menetre". A bizottság létrehozását támadták izraeli parlamenti képviselők és kommentátorok egyaránt, mert úgy vélik: az ország politikai vezetőinek nem kell magyarázkodniuk, ráadásul a bizottságnak nincsen joga arra, hogy szankciókról döntsön.

"Izrael kiütés nélküli győzelmet aratott" - jelentette ki a katonai rádió szerint ugyancsak a kormányülésen Dan Haluc vezérkari főnök, aki személy szerint is sok bírálatot kapott, elsősorban azért, mert a hadseregnek nem sikerült megfékeznie a síita Hezbollah rakétatámadásait. A háború 34 napja alatt több mint 4000 rakéta hullott Izrael területére. Izrael a harcokban 119 katonát vesztett, a bombázásokban 41 civil halt meg. A hadsereg állítása szerint 350 Hezbollah-harcost öltek meg. Az izraeli bombázásoknak mintegy ezer libanoni civil esett áldozatául.

A Hezbollah orosz fegyvereket is használ

Izraeli lapjelentés szerint a zsidó állam bizonyítékokat tárt Moszkva elé arra nézve, hogy Szíria átadott a neki szállított orosz fegyverekből a libanoni síita Hezbollah szervezetnek, amely fel is használta ezeket az izraeli hadsereggel vívott minapi háborújában.

Az az izraeli küldöttség vitte magával ezeket a "bizonyítékokat", amely a héten járt Moszkvában - írta vasárnapi számában a Maariv című izraeli lap. A lap szerint e bizonyítékok fényképekből és tanúsítványokból állnak. A fényképeken rakéták láthatók, illetve azok a ládák és csomagolóanyagok, amelyekben Szíria átszállította e fegyvereket Libanonba a Hezbollah fegyvereseinek. A tanúsítványok szállítólevelek, amelyekből kiderül, hogy Szíriának szánt orosz gyártmányú fegyverekről van szó - olvasható a jelentésben.

"Izrael reméli, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök levonja ebből a tanulságokat, és azonnal leállítja a Szíriába irányuló rakéta- és lőszerszállításokat" - írta a Maariv. Moszkva eddig határozottan tagadta, hogy orosz fegyverek kerülhettek (Szírián keresztül) a Hezbollah kezébe. "Fegyverexportunk ellenőrzésének rendszere egyike a legmegbízhatóbbaknak. Teljesen kizárja, hogy az általunk eladott fegyverek máshova jussanak, mint ahova szántuk őket" - olvasható az orosz külügyminisztérium augusztus 10-én kiadott nyilatkozatában.

ENSZ: az izraeli katonai akciók visszahozhatják a háborút

Visszahozhatják a háborút az olyan incidensek, mint amilyent egy izraeli katonai kommandó szombaton végrehajtott a kelet-libanoni Bekaa-völgyben - figyelmeztetett Terje Roed-Larsen ENSZ-megbízott. Roed-Larsen a bejrúti an-Nahár című lapban vasárnap megjelent interjújában egyúttal kijelentette, hogy az ilyen akciók elbizonytalaníthatják azokat az országokat, akik a Libanonba küldendő nemzetközi haderőben való részvételt fontolgatják.

Az izraeli hadsereg szombaton légi támadással támogatott kommandós akciót hajtott végre a Bekaa-völgyben a Hezbollah síita szervezet ellen, veszélybe sodorva a hétfő óta érvényes, az ENSZ Biztonsági Tanácsa által deklarált tűzszünetet. Kofi Annan ENSZ-főtitkár a támadást a tűzszünet megsértésének minősítette, akárcsak Fuád Szinjóra libanoni kormányfő. Eliasz Murr libanoni védelmi miniszter pedig azzal fenyegetőzött, hogy felfüggesztik a libanoni hadsereg Dél-Libanonba való vezénylését, amelyet szintén a tűzszünetről rendelkező 1701. számú BT-határozat ír elő.

Izrael ugyancsak a BT-határozatra hivatkozott, mert a hadsereg közleménye szerint a kommandós akció célja a Hezbollahnak szánt iráni és szíriai fegyverszállítás megakadályozása volt. A határozat ugyanis fegyverembargót rendelt el a síita csoporttal szemben.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.