Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

A Kreml független médiát vásárolt

2001.02.06. 12:16
Az orosz állam bevásárolta magát az ORT magántelevízióba, miután Borisz Berezovszkij volt képviselő eladta 49 százalékos részesedését. A másik sajtómágnás, Vlagyimir Guszinszkij, a független NTV részesedéseit külföldön szeretné értékesíteni, így megakadályozná, hogy az állami kézbe jusson.
Közvetítőn keresztül vásárolta meg a független ORT magántelevízió 49 százalékos részesedését az orosz állam, miután Borisz Berezovszkij orosz médiacézár eladásra kínálta részesedését. A gazdasági élettel foglalkozó Kommersant és a Vedomosti napilapok értesülései szerint Roman Abramovics - Oroszország legnagyobb olajcégének, a Sibneftnek tulajdonosa - nem magának, hanem az államnak vásárolta meg a többségi részvényt. A Kreml képviselői nem kommentálták a napilapok értesüléseit.

Borisz Berezovszkij
49%-os részesedésétől vált meg
Az ORT-t gyakorlatilag az állam ellenőrzi

A Berezovszkij által kinevezett ORT igazgató, Igor Shabduraszulov a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy a kormány máris a tévétanács öt tagját - magát is beleértve - kormányzati emberekkel cseréltek fel. Az új részvénycsere következtében a tévé tanácsának mind a 11 tagját a többségi tulajdonos - az orosz állam - fogja kinevezni. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ezentúl az állam ellenőrzi az ORT-t - mondta Shabduraszulov.

A Spanyolországban tartózkodó másik sajtómágnás, Vlagyimir Guszinszkij hétfői kijelentései szerint a független NTV-beli részesedését külföldön szeretné értékesíteni, így próbálja azt megakadályozni, hogy Oroszország legnagyobb külföldi tévéhálózata az állam kezébe kerüljön.

Putyin harca az orosz média ellen

A Putyin-vezetés nem nézi jó szemmel a független orosz média fejlődését és annak kormányt bíráló álláspontját. Berezovszijt csalással vádolták, mondván, hogy az Aeroflotból óriási összegeket mosott át svájci cégeibe. Berezovszkij számlaadatait a svájci hatóságok nemrég átadták orosz kollégáiknak, miközben az üzletember ártatlanságát hangoztatja, sőt képviselői helyéről is lemondott, elvesztve így mentelmi jogát.

A Gusinszkij birtokolta Media-Mosztot 2000. május elején foglalták el a kommandósok, akik a biztonsági emberek lefogása után házkutatást tartottak. Később Guszinszkij előzetes letartóztatásba került, de a nagy nemzetközi visszhang miatt pár nap múlva kiengedték. Júliusban megszüntették az eljárást a sajtómágnás ellen, aki később külföldre távozott. Jelenleg Spanyolországban tartózkodik, ahol házi őrizetben várja, hogy döntsenek Oroszországnak való kiadatásáról, ahol csalás vádolják.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.