Natália
-3 °C
7 °C

Polgárháborútól 'mentett meg' minket az orosz veterán

2006.10.17. 17:05
Kapcsolódó cikkek (1)
Felelevenítették az 1956-os jelszavakat Budapesten, nyilatkozta egy ötvenhatos veterán orosz alezredes, aki szerint ötven évvel ezelőtt a szovjet hadsereg beavatkozása nélkül a 'lázadás' polgárháborúvá fajult volna.

Egy orosz veterán szerint "polgárháború tűzfészkeit oltották" 1956-ban Magyarországon, ahol "nemcsak az államhatalom, hanem a társadalom is két táborra szakadt".

Kisebbségben a józan demokraták

"Bármit is mondjanak ma, a magyarok közötti gyűlölet és fegyveres szembenállás azután jött létre, hogy maguk a magyarok egy októberi demonstrációra lőttek Budapesten" - utalt a Parlamentnél október 25-én lezajlott eseményekre Borisz Bratyenkov nyugalmazott alezredes az Ogonyok című hetilap legfrissebb számában megjelent olvasói levelében.

"A magyar KGB (állambiztonsági szolgálat) hibás döntése után fegyvert fogtak a forradalmárok" - írta az egykori szovjet összekötő hadnagy, aki főleg az "anarchisták, horthysták, fasiszták és külföldiek robbanó elegyét" sorolta ebbe a kategóriába. "Nem vitatom, voltak józan demokraták is, de ezek kisebbséget alkottak" - tette hozzá.

Kölcsönös leszámolások kezdődtek

"Magyarország a háború alatt Németország csatlósa volt, s a lakosság egy részének horthysta-fasiszta világnézete nem változott. Ezek az emberek beolvadtak az elégedetlenek soraiba. A hadsereg ezeknek is, azoknak is osztott a fegyverek egy részéből. Maga (a hadsereg) is megoszlott, bár aktívan nem vett részt az eseményekben. Spontán és nem spontán módon kölcsönös leszámolások kezdődtek. Két hatalmi csoport szerveződött önállóan" - emlékezett vissza Bratyenkov, akit 23 évesen vezényeltek Nyugat-Ukrajnából Magyarországra.

"A fegyveres harc ilyen körülmények között elkerülhetetlen" - vélte a veterán, aki arról ma sem akar ítéletet mondani, hogy mennyire megfontoltan cselekedett a szovjet vezetőség. De a mi beavatkozásunk nélkül a lázadás minden bizonnyal polgárháborúvá fajult volna" - formált "objektív" véleményt a nyugalmazott alezredes.

Nem törődtek bele

Az Ogonyok az olvasói levelet 1956-os és 2006-os felvételekkel illusztrálta, "forradalomtól forradalomig" cím alatt, s megfejelte egy bevezetővel.

"Az 1956-os megmozdulásokat azok kezdték, akik demokráciát akartak, de a húsdarálóba bekerültek a sztálinista múltú helyi kommunisták és azok, akik nem törődtek bele a nagy háborúban elszenvedett vereségbe."

Felelevenítették a régi jelszavakat

"Fél évszázad múltán 1956 újra viszonyszámmá válik. Budapesten megint az - ezúttal szociálliberális - kormány megdöntését ígérik. Bár a döntés nincs többé Moszkva kezében, felelevenítették a régi jelszavakat: eltávolítani az átvedlett kommunistákat, kiszabadítani a politikai foglyokat (honnan veszik őket az EU-ban?), sőt visszaállítani az 1918 előtti határokat."

"Objektív nézőpontból ez képtelenség. De szubjektív nézőpontból törvényszerűség, mert a feldolgozatlan múlt óhatatlanul visszatér."

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.