Piroska
-10 °C
1 °C

Kemény szavai ellenére óvatos az amerikai vezetés

2001.09.26. 19:21
Bár az Egyesült Államok és Nagy-Britannia már hatalmas katonai erőt irányított az Öbölbe és az Arab-tengerre, aligha valószínű, hogy nagyobb arányú támadás várható Afganisztán ellen. Harcias retorikája ellenére a Bush-adminisztráció tisztában van vele, hogy nem viselkedhet elefántként a porcelánboltban.
Továbbra sem tudni pontosan, milyen választ ad az Egyesült Államok a szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadásokra.

Washington többször világossá tette, hogy a terrorcselekmények felelősének az Afganisztánban rejtőző szaúdi milliárdost, Oszama bin Ladent tekinti, és többször felszólította a közép-ázsiai országot uraló tálibokat, hogy adják ki a terroristát.

Amikor a tálibok erre nemet mondtak, az Egyesült Államok és szoros szövetségese, Nagy-Britannia csapatösszevonásba kezdett a Perzsa-öböl és az Arab-tenger térségében, és jelentések szerint szövetséges alakulatok tűntek fel az Afganisztánt északon határoló volt szovjet köztársaságokban is.

A deklarált cél az volt, hogy nyomást gyakoroljanak a tálibokra, hogy adják ki bin Ladent. A fanatikus iszlám vezetés azonban ezt mindeddig megtagadta.

Mit lehet tenni?

Bush elnök keddi sajtótájékoztatóján megfogalmazott kijelentéseivel nagyon közel járt ahhoz, hogy felszólítsa az afgán népet, döntse meg a tálib vezetést. Az is tudható, hogy az adminisztráció számos tagja nem elégedne meg Oszama bin Laden elfogásával: a tálib rezsimét bukását akarja, amelynek helyére egy Nyugat-barát kormány állna. Amerikai tisztviselők már napok óta kapcsolatban állnak a volt afgán királlyal, aki maga is pedzegeti visszatérése lehetőségét.

Ez markáns eltérést jelentene a Bush által eddig követett, közvetlen beavatkozást elutasító politikától. Bush tavalyi elnöki kampányában többször hangsúlyozta, hogy ellenzi a Clinton-elnökség "országépítő" politikáját, ahol az Egyesült Államok aktívan beavatkozik ellenségei belügyeibe, és megkísérli, hogy a Nyugattal barátságosabb kormányokat juttasson hatalomra.

Washington óvatos

Tudatában annak, hogy a kijelentés egy újfajta, különböző amerikai politikát sugall, egy fehér házi szóvivő később sietett korrigálni Bush szavait: a tervezett katonai akciónak "nem célja, hogy új vezetést helyezzen a régi helyére" - mondta.

A katonai erőfeszítést irányító kabinettag, Donald Rumsfeld védelmi miniszter is tisztában van vele, hogy az Egyesült Államok nem viselkedhet elefántként a porcelánboltban: Afganisztán szomszédja, Pakisztán erősen megosztott a terrorcselekményeket és a rájuk adandó választ illetően: az iszlám ország lakosságának nagy része szimpatizál a tálibokkal, annál kevésbé Amerikával.

Keddi pentagoni beszámolóján Rumsfeld világossá tette, hogy tisztában van a veszéllyel, amit egy amerikai katonai akció jelenthet Pakisztánra nézve. A védelmi miniszter azt is hangsúlyozta, hogy aggasztja a romló humanitárius helyzet Afganisztánban. Az amerikai harci dobok puffogása nyomán tízezrek menekültek el az országból.

Nem lesz invázió?

Rumsfeld azt is elmondta, hogy a terrorizmus elleni háború éveket vehet igénybe, és nem lesz jól meghatározott eleje és vége. Ennek fényében feltehetően nem lehet számítani nagyobb légitámadás-sorozatra Afganisztán ellen, földi invázióra pedig még kevésbé. A hangsúly inkább egyes elszigetelt csapásokon van, kisebb akciókkal és egyéb, nem harctéri műveletekkel karöltve.

Ezt erősítette meg Paul Wolfowitz amerikai védelmiminiszter-helyettes szerdán, amikor az észak-atlanti tanács ülésén kijelentette: erőfitogtatásnál többre van szükség. Hangsúlyozta, hogy az azonnali válaszcsapás nehézkes, hisz pontosan nem ismert az ellenség holléte, és ezért nincsenek világos célpontok.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.