Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

A Securitate is benne volt az Aldo Moro-gyilkosságban

2006.05.09. 12:54
A Securitate közvetítői szerepet játszott Aldo Moro olasz kereszténydemokrata vezető 28 évvel ezelőtti elrablásában és meggyilkolásában - állította egy interjúban a Ceausescu rendszer egykori kémfőnöke. Ion Mihai Pacepa azt is mondta, hogy a Vörös Brigádokat az egykori jugoszláv titkosszolgálat irányította és pénzelte.

A Securitate, a román titkosszolgálat "mellékszereplője" volt Aldo Moro 1978. május 9-i elrablásának és későbbi meggyilkolásának - állította az Adevarul című bukaresti lapnak adott interjújában Ion Mihai Pacepa, a Ceausescu rendszer hírhedt titkosszolgálatának volt vezetője.

A lap keddi számában Pacepa arról beszélt, hogy Moszkva éppen a Securitate csatornáin keresztül pénzelte 1959-től egészen a Ceausescu-rendszer 1989-es bukásáig az Olasz Kommunista Pártot. Ez a csatorna tette lehetővé az említett közvetítői szerepet is.

A nyugatra szökött titokfőnök

Ion Mihai Pacepa személyes tanácsadója is volt a később kivégzett kommunista diktátornak, Nicolae Ceausescunak. Egy hivatalos útja alkalmával, 1978 nyarán Nyugat-Németországban maradt, majd onnan az Egyesült Államokba szállították, ahol politikai menedékjogot kapott. Három héttel külföldre szökése után a Ceausescu-rendszer halálra és teljes vagyonelkobzásra ítélte.

A rendszerváltozás után egy évtizeddel a román legfelsőbb bíróság megsemmisítette az ítéletet, és döntött vagyonának visszaadásáról. Pacepa nemrég visszakapta korábbi, tábornoki rangját is Bukarestben.

Az interjúalany elmondta: közvetlenül azután, hogy Morót 1978 márciusában Rómában elrabolták, Josif Broz Tito jugoszláv elnök (aki magától Ceausescutól értesült e csatorna létezéséről) Bukarestbe küldte Silvo Gorencet, a jugoszláv hírszerzés vezetőjét.

Ez utóbbi azt az "üzenetet" hozta magával, hogy "Moro elrablói" a Vörös Brigádok néhány, börtönben lévő tagjának a kiszabadítását követelik a túsz elengedése fejében. Az üzenet küldői jelezték: a kereszténydemokrata politikust meg fogják gyilkolni, ha az olasz kormány nem fogadja el az alkut - állítja Pacepa.

Gorenc május 7-én ismét Bukarestbe utazott, ekkor már azzal az üzenettel, hogy Morót ki fogják végezni, mivel az olasz hatóságok elutasították a terroristák követelését. Azt is megmondta Bukarestben, hogy a holttestet egy gépkocsiban helyezik majd el, "jelképes" helyszínen, vagyis a brigádosok kiszabadítását ellenző olasz kereszténydemokrata párt és a fogolycserét pártoló olasz kommunista pár székháza között. A román hírszerzés egy tisztje azonnal Rómába utazott az üzenettel - olvasható az interjúban.

Pacepa egyébként a jugoszlávok szerepéről is beszél. Állítása szerint a Vörös Brigádokat az akkori jugoszláv titkosszolgálat irányította és pénzelte. Ez utóbbi szervezet iktatta be a terrorista képződmény jelképei közé a vörös csillagot, amelynek formája megegyezett a jugoszláv zászlón szereplőével. A Vörös Brigádok 1965-ös megalakulása után a jugoszláv titkosszolgálat állítólag azonnal ellenőrzése alá vonta a szervezetet.

Pacepa az elmúlt évtizedek során többször közölt hasonló leleplezéseket, amelyek egy részét nem mindenki tartja hitelt érdemlőnek.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.