Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Terjed a pogányság Nagy-Britanniában

2003.06.20. 12:48
Terjedőben a pogányság és a boszorkányság Angliában - jelentette ki több brit szakértő az MSNBC-nek. Az ősi vallások visszatérésében a televízió, az internet, a környezettudatos gondolkodás és még a feminizmus is szerepet játszott - vélik.
A brit egyházak aggasztónak tartják a helyzetet. "A pogányság azzal, hogy a spirituális Gonoszt a fantázia szüleményének tekinti, elfogadottá is teszi azt. Ez különösen veszélyes jelenség" - nyilatkozta az MSNBC-nek Joel Edwards, a tradicionális protestáns hívőket tömörítő, egymilliós tagságú Evangéliumi Szövetség egyik vezetője.

Sorozatok, feminizmus, internet

Az egyházi vezetők szerint a pogányság terjedéséért nagyban felelősek az olyan népszerű alkotások, mint a Harry Potter, vagy a Buffy, a vámpírok réme című sorozat. Az Evangéliumi Szövetség a "pogányságot terjesztő programok" fokozott figyelését kéri a brit médiatestülettől.

Matt McCabe, a Bárdok és Druidák Rendjének vezetője szerint a hitük terjedését nagyban segítette az internet is. A környezettudatos gondolkodás szintén sokakat terelt a természeti vallásokhoz - véli. A feminizmus, a nők "istenként való megjelenítésével" szintén sokat segített a politeista vallások terjedésének.

Százezernél is több pogány

A pogányság és boszorkányság népszerűségének növekedését jelzi, hogy az idén már harmincezer druida szerzetest és boszorkányt várnak Stonhengebe, a hagyományos napforduló-ünnepre. A druidák és boszorkányok számát a hívőké még meg is haladja. Edwards szerint a "szabadúszó pogányokból" mintegy 100-120 ezer élhet Nagy-Britanniában.

A pogányság népszerűsége az 1950-es évektől kezdve folyamatosan nő a szigetországban. A legutolsó, 1996-os hivatalos felmérés szerint mintegy tízezer pogány boszorkány és hatezer druida él az országban.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!