Emánuel
4 °C
12 °C

Musarraf dzsihádra szólított az erőszak szónokai ellen

2005.07.21. 21:45
Pervez Musarraf pakisztáni elnök aggodalmának adott hangot amiatt, hogy egyes brit sajtóorgánumokban a terrorakciók kapcsán rágalmak jelentek meg Pakisztánnal szemben. Emlékeztetett arra, hogy bár a londoni merénylők közül hárman pakisztáni származásúak, Nagy-Britanniában születtek és nevelkedtek, ahol szintén léteznek szélsőséges iszlám szervezetek.

"Nagy-Britanniának még van tennivalója a terrorizmus leküzdésében, ezért Londonnak és Iszlámábádnak nem szabad egymásra mutogatnia a július 7-i londoni merényletek ügyében" - jelentette ki csütörtöki országos televíziós beszédében Musarraf.

Elítélte a merényleteket

Példaként a Hizbul Tahrirt és a hivatalosan 2004-ben feloszlatott al-Muhajirount említette, amelyek szerinte teljesen büntetlenül működhetnek a szigetországban. A 2003 decemberében ellene elkövetett két merényletkísérletre utalva Musarraf felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a szervezetek nyíltan felszólíthattak az ő meggyilkolására. Elismerve, hogy Pakisztánon belül is van bőven teendő e téren, kijelentette: Nagy-Britanniára sok feladat vár a terrorizmus elleni harcban. Éppen ezért szerinte inkább bátorítani és támogatni kell egymást, mintsem vádolni s ezzel gyengíteni a közös ügyet.

"Egyértelmű üzenetet kívánok küldeni Tony Blair brit miniszterelnöknek - mondta Musarraf, aki beszéde e részében átváltott urdu nyelvről angolra. - Határozottan elítélem a július 7-i londoni merényleteket. Nem hiszem, hogy azokat, akik e tetteket elkövették, emberi lényeknek lehetne nevezni."

Dzsihádra szólított fel

Honfitársaihoz szólva Musarraf dzsihádra (szent háborúra) szólított fel a gyűlölet és az erőszak hitszónokai ellen, s intézkedéseket jelentett be a harcos iszlám iskolák és szervezetek féken tartására. Ennek értelmében decemberig az összes medreszének (iszlám iskolának) regisztráltatnia kell magát az állami hatóságoknál.

Az elnök közölte továbbá, hogy a betiltott szélsőséges muzulmán csoportok nem szerveződhetnek újra más néven, és nem is gyűjthetnek pénzalapokat. Szigorúan megtiltják az engedély nélküli fegyvertartást, és fellépnek a gyűlöletre ösztönző irodalom terjesztése ellen.

Pervez Musarraf beszédére azután került sor, hogy a pakisztáni biztonsági erők az elmúlt napokban közel 300 szélsőséges tevékenységgel gyanúsított személyt vettek őrizetbe a londoni merényleteket követő nagyszabású razziák során.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!