Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Halálra ítélhetik a kikeresztelkedett afgánt

2006.03.20. 11:54
Bíróság elé állítottak egy afgán férfit, aki ellen a vád mindössze annyi, hogy muzulmán vallását elhagyva felvette a kereszténységet. Tettéért, amit nem hajlandó semmisé tenni, halálra is ítélhetik.

Az afgán Abdul Rahman kikeresztelkedését halállal büntetheti a helyi bíróság, jelentette a BBC. Az ellene felhozott vád az iszlám megtagadása. Az ügy a vallási keményvonalasok és a reformpártiak küzdelmét tükrözi, akik harcukkal az iszlám afganisztáni jövőjére próbálnak hatni. Korábban nem volt még példa hasonló témájú bírósági tárgyalására.

Rahmant még a múlt hónapban tartóztatták le miután családja, akikkel hosszas vitát folytat gyermekei elhelyezéséről, feljelentette őt kikeresztelkedése miatt. A 41 éves férfi ráadásul egy Bibliát is tartott magánál.

A tárgyalás során a férfi beismerte, hogy 16 évvel ezelőtt tért át keresztény hitre, mikor egy nemzetközi keresztény szervezet orvosi segélyszolgálatánál dolgozott, akik afgán menekülteket ápoltak a pakisztáni Peshawar városában.

Az ügyész, Abdul Wasi felajánlotta, hogy ejti a vádat abban az esetben, ha Rahman visszatér az iszlámhoz. Rahman azonban nem élt a lehetőséggel. Wasi ezután indítványozta, hogy a férfit halállal kell büntetni.

Az eljáró bíró, Ansarulla Mavlavezada szintén iszlám-ellenes támadásnak tekinti a kikeresztelkedést. "Nem vagyunk semelyik vallás ellen, de Afganisztában ez törvényellenesnek számít. Támadás az iszlám ellen" - mondta. A bírói döntés két hónap múlva várható.

Rahman halálos ítélete precedenst teremtene, az ügyben ugyanis Afganisztán alkotmányának konzervatív értelmezésével érvelnek, írja a Guardian. Az alkotmány a Saria törvényre alapszik, mely szerint az a muzulmán, aki elutasítja az iszlám tanait, halállal büntethető, mondta el Ahmad Fahim Hakim, az állami tulajdonban lévő Független Emberi Jogok Bizottságának alelnöke.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.