Gyöngyi
2 °C
13 °C

Pakisztán időt kér Bushtól

2001.09.14. 11:56
George W. Bush megkérte Pakisztánt - mint Afganisztán legfőbb szövetségesét -, hogy zárja le az afganisztáni határt, bocsássa az USA és a NATO rendelkezésére az ország légterét, vágja el a tálibok üzemanyag-utánpótlását, valamint ossza meg mindazt az információt a terrortámadásról és Oszama bin Ladenről, amit tud. A pakisztán vezetés ugyan korábban teljes támogatásáról biztosította az Egyesült Államokat, most mégis időt kér a követelések megfontolására.
Pakisztán pénteken időt kért az Egyesült Államoktól annak az amerikai követeléslistának a tanulmányozására, amelyben Washington tudatta Iszlámábáddal, hogy milyen lépéseket vár el a közép-ázsiai országtól egy Afganisztán elleni esetleges katonai csapáshoz.

Colin Powell amerikai külügyminiszter előzőleg, csütörtökön a New York-i és washingtoni terrorcselekmények egyik fő gyanúsítottjaként nevezte meg a vélhetően Afganisztánban rejtőzködő Oszama bin Laden szaúdi születésű milliomost. Az Afganisztánnal szomszédos Pakisztán együttműködést ígért, azonban Mahmud Ahmed pakisztáni titkosszolgálati főnök - aki a Washingtonban tárgyaló pakisztáni küldöttséget vezeti - időt kért a követelések megfontolására.

A CNN tudósítása szerint az Egyesült Államok két legfontosabb kérése a pakisztáni légtér átengedése egy katonai akció esetére, és a pakisztáni-afgán határ lezárása volt az afgán területen megbúvó terrorcsoportok utánpótlásának elvágására. Washington követelte továbbá, hogy Pakisztán vágja el a tálibok üzemanyag-utánpótlását, valamint ossza meg mindazt az információt a terrortámadásról és Oszama bin Ladenről, amit tud. Egy magas rangú pakisztáni belügyi vezető pénteken közölte, hogy a határ lezárására egyelőre nem került sor, de mindkét irányban szigorúbban ellenőrzik a forgalmat.

Pakisztánban mindazonáltal nő a feszültség a légicsapás lehetősége miatt. A pakisztáni hadsereg pénteken hajnalban több mint két órára lezárta az iszlámábádi katonai-polgári repülőteret. Nem tudni biztosan, hogy ez összefügg-e az esetleges légicsapással, de szemtanúk és légügyi tisztségviselők szerint intenzíven rakodtak katonai felszereléseket. A pakisztáni főváros, Iszlámábád és az ország legnagyobb városa, Karacsi utcáin katonák tűntek fel, a főváros diplomatanegyedébe behajtó autókat pedig rendőrök ellenőrzik. Több vállalat már külföldre küldte Pakisztánban dolgozó külföldi alkalmazottait.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!