Vilma
-7 °C
4 °C

Tiltakozás és tüntetések a katonai csapás ellen

2001.10.08. 06:29
Pakisztán több nagyvárosában tüntetők ezrei vonultak vasárnap az utcára, hogy tiltakozzanak az Afganisztánra mért amerikai-brit katonai csapások ellen. Indonézia szélsőséges iszlám csoportjai bosszúval fenyegetnek és azt követelik, országuk szakítsa meg a diplomáciai kapcsolatot az agresszorokkal. Az Egyesült Államok jakartai nagykövetsége figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy álljanak készen az esetleges evakuálásra.
Miközben a pakisztáni külügyminisztérium hivatalos közleményben annak a reményének adott hangot, hogy az Afganisztán elleni hadműveletek gyorsan befejeződnek, valamint sajnálkozását fejezte ki, amiért diplomáciai erőfeszítései sem győzték meg a tálib vezetőket a nemzetközi követelések teljesítésének szükségességéről, Pesavar, Ravalpindi és Lahor utcáin egyetemisták és szélsőséges muzulmánok csoportjai tódultak vasárnap este az utcára.

Amerika-ellenes tüntetések

Az északnyugat-pakisztáni Pesavarban egyetemisták ezrei gumikat égettek, reklámfeliratokat vertek le és Egyesült Államok-ellenes jelszavakat ordítoztak. Az Iszlámábád közelében fekvő Ravalpindiban félezren vonultak fel, George Bush amerikai elnököt szidalmazva. Lahorban mindössze kétszázan tüntettek, erőszakról nem érkezett hír. A dél-pakisztáni Karacsiban nyugalom uralkodott, de a Dzsamiat-i-Ulema-i-Iszlam (JUI) nevű radikális iszlám párt - a hatóságok határozott tiltása ellenére - nagygyűlést hirdetett hétfőre, és szent háborút (dzsihádot) helyezett kilátásba az afganisztáni csapások nyomán.

Megfenyegették a külföldieket

Eközben az Egyesült Államok, Ausztrália és Nagy-Britannia figyelmeztette Indonéziában tartózkodó állampolgárait, hogy legyenek résen, és hétfőn semmiképpen se menjenek ki az utcákra. A világ legnépesebb muzulmán országában szélsőséges iszlám csoportok máris megfenyegették a külföldieket - az amerikaiakat, a briteket és egyáltalán az Afganisztán elleni csapásokban részt vevő összes ország állampolgárait -, hogy hajtóvadászatot indítanak ellenük.

Az Iszlám Védelmezőinek Frontja (FPI) nevű szélsőséges szervezet 72 órát adott Megawati Sukarnoputri indonéz államfőnek, hogy szakítsa meg a diplomáciai kapcsolatokat Washingtonnal és szövetségeseivel, különben felszólítja a muzulmánokat, hogy támadják meg a külföldi állampolgárokat, nagykövetségeket és rombolják földig a külföldi érdekeltségeket.

Készültség Jakartában, óvintézkedések Szaúd-Arábiában

Az Egyesült Államok jakartai nagykövetsége köré további rendőri erőket és vízágyúkat vezényeltek ki az indonéz hatóságok. A nagykövetség figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy álljanak készen az esetleges evakuálásra is. Az Indonéziában működő külföldi iskolákat meghatározatlan időre bezárták. Washington jakartai nagykövetsége nem nyit ki, Ausztrália külképviselete viszont a hétköznapinak megfelelő rendben működik hétfőn.

Szaúd-Arábiában ugyancsak különleges óvintézkedésekkel készülnek: az Egyesült Államok rijádi nagykövetsége, valamint dahrani és dzseddai konzulátusa nem nyit ki. A nagykövetség felszólított minden amerikai állampolgárt, hogy tanúsítson rendkívüli elővigyázatosságot, és csak a legszükségesebb esetben menjen ki az utcákra.

Irán elítéli a támadást

Irán - amelynek 900 kilométeres határa van Afganisztánnal - hétfőn elfogadhatatlannak minősítette az Afganisztán ellen "megfontolás nélkül indított, széles körű" támadásokat, amelyeknél ráadásul szerinte figyelmen kívül hagyták a nemzetközi közvélemény álláspontját, különös tekintettel a muzulmán országokéra. Hamed Reza Aszefi külügyi szóvivő úgy vélekedett, hogy a támadások szenvedéseket okoznak Afganisztán ártatlan és amúgy is elnyomott népének - idézi az iráni hírügynökséget az AFP.

Lezárták az afgán-iráni határt

Irán nem csatlakozott az amerikai vezetésű terrorellenes szövetséghez sem, jelezve : egy ENSZ-irányítású műveletet támogatna. A szóvivő hétfőn ismét óva intett attól, hogy az Egyesült Államok megsértse Irán légterét vagy felségvizeit. Irán a várható menekülthullámra tekintettel lezárta határait Afganisztán felől, de jelezte, hogy hajlandó táborokat felállítani és azokban segíteni a menekülteket a határ mentén, afgán oldalon. Hétfőn bejelentette, hogy kórházaiban fogadja az ellencsapás esetleges sebesültjeit. Összesen mintegy 200 egészségügyi intézmény áll rendelkezésre e célra. ENSZ-becslés szerint várhatóan 300-400 ezer afgán menekült próbál majd csatlakozni máris Iránban tartózkodó kétmillió honfitársához.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!