Blanka, Bianka
9 °C
18 °C

Adóellenes zavaragások Pakisztánban

2000.06.01. 15:40
Pakisztán városaiban napok óta utcai zavargások vannak, miután a kormány bejelentette, hogy javítani szeretné az adózási fegyelmet, és ehhez elsőként egy átfogó adóellenőrzésre van szükség. A kereskedők képviselői szerint egy ilyen akció csak a korrupciót növelné, a kormány viszont ragaszkodik tervéhez, mivel az feltétele a nemzetközi kölcsönök folyósításának.
Utcai zavargások
Az iszlámábádi kormány megerősítette, hogy továbbra is ragaszkodik tervéhez, mellyel el szeretné érni, hogy minél többen fizessenek adót Pakisztánban - jelentette be Dzsaved Dzsabbar információs miniszter. Becslések szerint ugyanis jelenleg Pakisztán 140 millió lakosából körülbelül 1,2 millió fizet adót.

A miniszter azután nyilatkozott, miután pakisztáni üzletemberek találkoztak Pervez Musharaffal tábornokkal (aki 1999-ben puccsal került hatalomra), és arra kérték, halassza el az adóreformot.

Sharif életfogytiglant kapott

A karachi bíróság áprilisban gépeltérítés és terrorizmus miatt életfogytiglanra és vagyonelkobzásra ítélte Nawaz Sharif pakisztáni ex-miniszterelnököt. Felmentették viszont az emberrablás és emberölési kísérlet vádjai alól. Rehmat Jafri bíró a hat további vádlottat minden vád alól felmentette. A per az 1999. október 12-én történtekről szólt. Sharifot azon a napon mozdították el Pervez Musharraf tábornok emberei egy katonai puccs során. A vád szerint aznap Sharif nem engedte leszállni azt az üzemanyaghiánnyal küszködő gépet, amin a tábornok utazott. Musharraf élete veszélyeztetésével vádolta Sharifot. Sharif ügyvédjei azzal védekeztek, hogy a tábornok gépe korábban már engedélyt kapott üzemanyag-felvételre. Májusban a bíróság engedélyezte, hogy az ügyész fellebbezzen a halálos ítélet kiszabása érdekében.

A kormány elsőként egy általános adóellenőrzést, -felmérést akar tartani, de ebben sok kereskedő és boltos nem hajlandó részt venni, így napok óta tüntetések, zavargások vannak Pakisztán városaiban. A hatóságok több napi ellenállás után őrizetbe vettek néhány kereskedőt.

Musharraf tábornok azért találkozott a Pakisztáni Kereskedelmi és Iparkamara képviselőivel, hogy megpróbálja meggyőzni a reform ellenzőit, illetve hogy megpróbálják békés úton rendezni a konfliktust - mondta a találkozó után Shaukat Aziz pénzügyminiszter. Elemzők szerint azonban nem valószínű, hogy a tárgyalások eredményre vezetnek, mert a különböző megmozdulásokat más-más csoport szervezte.

Pervez Musharaffal tábornok
Aki 1999-ben puccsal került hatalomra
Az is igaz azonban, hogy néhány szervezet, például a baluchisztáni, bejelentette, hogy megállapodtak a helyi adminisztráció képviselőivel. Ennek ellenére a nagyobb városokban a boltok és piacok nagy része zárva maradt.

A kereskedők szervezetei egyébként azon az alapon támadják az adóellenőrzés tervét, hogy az szerintük csak az amúgy is korrupt hivatalnokok megvesztegetésére bátorítana. A kormány ezzel együtt szeretné növelni adóbevételeit, mivel ez a feltétele bizonyos nemzetközi kölcsönök folyósításának. 1999-ben emiatt például a Nemzetközi Valutaalap egy másfél milliárd dolláros hitel utalását halasztotta el.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.