Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Kelet-nyugat párharca a litván miniszterelnök-választáson

2000.10.27. 07:32
A litván parlament csütörtöki szavazásán megerősítette Rolandas Paksas miniszterelnöki kinevezését. A negyvennégy esztendős politikus korábban egy emlékezetessé vált cégprivatizáció kapcsán kényszerült lemondani a kormányfői posztról.
A litván parlament a csütörtöki szavazáson megerősítette Rolandas Paksas miniszterelnöki kinevezését. A képviselők 56%-a támogatta, 36%-a pedig ellenezte a volt miniszterelnök újbóli kinevezését. A 44 esztendős Paksas, a jobbközép irányzatú Liberális Unió vezetője pártját az október 8-ai választásokon győzelemre vitte, majd többségi koalíciót alakított a középbal Új Szövetséggel. A politikus 1999-ben már betöltötte a tisztséget néhány hónapig, de egy emlékezetessé vált cégprivatizáció kapcsán lemondott.

Rolandas Paksas
Jobbközép irányzatú Liberális Unió vezetője
Az egyet nem értés a politikai életben a litván nemzeti olajcég, a Mazeikiu Nafta privatizációja körül bontakozott ki. Az egyik oldalon a ,,nyugati" oldalon álló, a cégnek az amerikai Williams által történő privatizációját támogató csoport állt. A másikon a hagyományos ,,keleti" oldal, az oroszokkal már meglévő kereskedelmi kapcsolatok elmélyítését és a céget az oroszok, nevezetesen a LUKoil tulajdonába látni kívánó politikusok álltak. A nyugati oldal képviselői a kérdést elsősorban ,,Kelet-Nyugat" párharcának tekintették, azaz politikai indokok irányították a döntésüket.

A másik, a keleti oldal politikusai a privatizációt elsősorban egy gazdasági tranzakcióként fogták fel, vagyis elsősorban az ország gazdasági érdekeit tartották szem előtt. Ezekhez tartozott az akkori miniszterelnök, Paksas is, aki a szavazás után, amely az általa képviselt oldal vereségét hozta, lemondott. Ahogyan ők látták, a Williamsszel való megállapodás óriási gazdasági rizikóval jár az azonnali haszon reménye nélkül. Az orosz oldal politikai kérdést csinált az akcióból, míg az amerikai vezetés a Williams megállapodást látványosan ,,csak" gazdasági tranzakcióként kezelte, ami ugyancsak elbizonytalanította Paksasékat.

Paksas elmondta, hogy a Williamsszel kötendő privatizációs megállapodás, a nyugattal való jobb kapcsolat reményében elbizonytalaníthatja a gazdasági és politikai stabilitást, valamint kivívhatja az oroszok rosszindulatát. Az ár jóval magasabb, mint a várható előnyök - összegezte véleményét Paksas 1999-ben.

A mostani változásnak komoly oka a paksasi előrejelzések nagy részének beigazolódása, ami a volt kabinet bizalmi indexének csökkenéséhez vezetett. Paksas, akit a litván államfő, Valdas Adamkus nevezett ki kormányfőnek, kötelezettséget vállalt a litván külpolitika két fő törekvése, az Európai Unióhoz, valamint a NATO-hoz való csatlakozás mellett.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.