Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Hivatalosan is bejelentették a palesztin elnökválasztás időpontját

2004.11.14. 20:09
Amerika el szeretne érni, hogy Izrael vonja ki biztonsági erőit a palesztin lakta területekről a január 9-i választásokig.
Jövő év január 9-én tartják meg a palesztin elnökválasztást - jelentette be vasárnap Rámalláhban Rauhi Fattúh a Palesztin Hatóság átmeneti elnöke.

"Szabad és közvetlen választásokat tartunk 2005. január 9-én a Palesztin Nemzeti Hatóság elnökének megválasztására" - nyilatkozta Fattúh sajtótájékoztatón, a csütörtökön elhunyt Jasszer Arafat palesztin elnök főhadiszállásán, a Mukata épületegyüttesben. Fattúh elmondta még, hogy a jelöltállítás hivatalosan november 20-án kezdődik és 12 napig tart majd. Folytatják majd a választási névjegyzékek összeállítását, hogy ezeken azok is szerepelhessenek, akik az év során korábban megkezdett regisztráció alkalmával kimaradtak.
 
Az elnökválasztáson a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) fő erejét adó Fatah jelöltje minden jel szerint Mahmúd Abbász, a PFSZ új vezetője, bár hivatalos bejelentés erről még nem hangzott el.
 
Egy neve elhallgatását kérő palesztin illetékes azt közölte, hogy Mahmúd Abbászt (mozgalmi nevén Abu Mázent) a Fatah Központi Bizottsága tette meg elnökjelöltté két nappal Arafat temetése után. "Nem tanácskoztunk róla" - mondta viszont a Fatah KB tizenhét tagjának egyike, Abbász Zaki.
 
Úgy tűnik, a döntést egyelőre nem szánták a nyilvánosságnak, mindenesetre Abu Mázen élvezi az Arafat által alapított szervezet támogatását, ami alighanem elejét veszi annak, hogy jelölt legyen Marvan Bargúti, a Fatah rendkívül népszerű ciszjordániai vezetője, akit Izrael ötszörös életfogytiglani börtönre ítélt és börtönben tart fogva.
 
Szintén vasárnap Ahmed Korei miniszterelnököt jelölték ki a palesztin nemzeti biztonsági tanács élére - mondták el palesztin források. Ezt a posztot haláláig szintén Arafat töltötte be. A Fatah Központi Bizottságának és a PFSZ végrehajtó bizottságának együttes ülésén meghozott döntés első ízben teszi lehetővé a palesztin kormányfő számára, hogy átfogja a biztonsági hatásköröket. Az intézkedést Arafat hivatali ideje alatt eredménytelenül szorgalmazták.
 
A Hamász radikális palesztin szervezet Gázában azt követelte, hogy az elnökválasztással egyidejűleg tartsanak parlamenti választásokat is.
 
A palesztin alaptörvény értelmében az elnök halála, illetve hivatalának ellátására képtelenné válása esetén hatvan napon belül kell megrendezni a választást az új elnök kiválasztására.
 
Könnyítsék meg a választásokat
 
Ariel Saron izraeli miniszterelnök amerikai kérésre fontolóra veszi a biztonsági erők kivonását a palesztinok lakta területekről a január 9-ére kitűzött palesztin választások megkönnyítése végett - közölte vasárnapi számában a The New York Times.
 
A New York-i lap értesülése szerint Saronnak komoly fenntartásai vannak az amerikai javaslatot illetően, mivel az izraeli katonák visszarendelése felszíthatja az Izrael elleni erőszakot, ezért teljesítését feltételekhez köti, így a palesztin biztonsági erők mozgósításához az izraeliek helyébe.
 
- Azon gondolkodunk, hogy a választásokig hátralévő 60 napban mi legyen az izraeli katonákkal. Hogyan lehet megteremteni a palesztinok mozgási szabadságát úgy, hogy az ne kerüljön izraeli életekbe - mondta a lapnak egy amerikai illetékes.
 
A The New York Times szerint az amerikaiak Arafat betegsége alatt és halála óta a színfalak mögött arra buzdítják az izraelieket, hogy különféle intézkedésekkel segítsék elő közvetve a palesztin mérsékeltek megerősödését. Izrael Arafat végnapjaiban ennek megfelelően feloldotta a Palesztin Hatóság eddig zárolt 40 millió dolláros pénzalapját.
 
Az izraeli kormány hírverés nélkül tett másik gesztusa: a 2002 óta alkalmazott politikával szakítva úgy döntött: a palesztin biztonsági erők nyilvánosan viselhetnek fegyvert.
 
A Fehér Ház és az izraeli miniszterelnöki hivatal között folyó konzultációk témája, hogy az izraeli kormány lehetővé teszi-e a jeruzsálemi palesztinok számára a szavazást. A jeruzsálemi palesztinok szavazhattak az 1996-os választáson, amelyen Jasszer Arafat győzelmet aratott.
Avraham Poraz belügyminiszter úgy foglalt állást, hogy a kelet-jeruzsálemi palesztinok is szavazhatnak, míg Szilvan Salom izraeli külügyminiszter azt mondta, hogy ezt nem engedik meg.

A külügyminiszter vasárnap úgy nyilatkozott, hogy ehez nem járulnak hozzá, mivel Jeruzsálem Izrael fővárosa és így az ottani palesztinok választási részvétele befolyásolhatná a tárgyalásokat a város végső státusáról.

Salom külügyminiszter a lap szerint a közeli napokban Washingtonba látogat.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.