Judit
-2 °C
8 °C

A terrorizmus ellen szólt karácsonyi békeüzenetében a pápa

2005.12.25. 13:38
A hagyományos karácsonyi békeüzenetben a terrorizmus és a szegénység ellen szólt XVI. Benedek pápa vasárnap a Szent Péter téren. Az áprilisban beiktatott Joseph Ratzinger először mondott karácsonyi köszöntőt, és osztott Urbi et Orbi áldást.

A terrorizmus és a szegénység ellen emelte fel szavát hagyományos karácsonyi békeüzenetében XVI. Benedek pápa, aki vasárnap a vatikánvárosi Szent Péter téren harminckét nyelven - így magyarul is - osztott Urbi et Orbi (a városnak és a világnak szóló) áldást több tízezernyi hívő előtt. A borús, esős idő ellenére sokan jöttek el karácsony első napján meghallgatni a katolikus egyházfőt, a Szent Péter teret valóságos esernyőerdő borította.

A pápa vasárnap délben a Szent Péter-bazilika középső erkélyéről mondta el karácsonyi köszöntőjét, majd a városra és a világra adott Urbi et Orbi áldását. Az egyházi eseményt 68 ország 111 tv-csatornája közvetítette a pápai tömegkommunikációs tanács adatai szerint (XVI. Benedek pápa első éjféli szentmiséjét élő adásban a világ 74 országából 122 tv-csatorna sugározta). A karácsonyi pápai szertartásokat közvetítő országok között volt Dél-Korea, Fülöp-szigetek, India, Indonézia, Izrael, Jordánia, Srí Lanka, Szenegál, Törökország és Tunézia is.

A reménység jelei

Az áprilisban beiktatott Joseph Ratzinger, aki először mondott karácsonyi köszöntőt és Urbi et Orbi áldást, elődje, Karol Wojtyla szellemében a béke megszilárdítására szólított fel. Külön említette az afrikai kontinens válságait, a testvérgyilkos harc beszüntetésére, a fejlődés és a biztonság feltételeinek megszilárdítására szólított fel, egyebek között a humanitárius katasztrófa sújtotta Darfúrban és Közép-Afrika más vidékein. Latin-Amerika népeit is békére és egyetértésre hívta fel.

Megfogalmazása szerint a Szentföldön, Libanonban és Irakban is a reménység jelei mutatkoznak, de ezen folyamatokat meg kell erősíteni, a lojalitás és a bölcsesség által sugallt magatartással. A katolikus egyházfő végül síkraszállt a Korea-közi, illetve az ázsiai országok közötti párbeszédért.

XIV. Benedek az emberiség egységét szorgalmazta a harmadik évezredben olyan kihívások leküzdése végett, mint a terrorista fenyegetés és a megalázó szegénység, a fegyverek elterjedése és a járványok, illetve a környezetszennyezés. Megfogalmazása szerint a modern embernek új világrendet kell építenie, amely az igazságos etikai és gazdasági kapcsolatokon alapul.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!