Zalán
6 °C
19 °C

Amerikai rakéta találta el a brit repülőt?

2003.03.23. 09:42
Kapcsolódó cikkek (1)
Bevetésről visszatérve eltűnt a királyi légierő egyik repülője, közölte a védelmi minisztérium szóvivője a katari központi parancsnokságon. A gépet valószínűleg egy Patriot-rakéta találta el.
Egyelőre nem tudni, milyen típusú repülőről van szó, és hogy a gép pontosan hol tűnt el. A minisztérium szóvivője csak annyit közölt, hogy jelenleg túlélők után kutatnak.

Al Lockwood kapitány, a brit hadsereg szóvivője ugyanakkor bejelentette, hogy a repülőt valószínűleg a Kuvait védelmére telepített Patriot-rendszer egy rakétájával találták el. "Úgy tűnik, a gépet lelőtték" - mondta. "Felállítunk egy vizsgálóbizottságot, hogy a lehető leghamarabb kideríthessük, mi is történt pontosan" - tette hozzá.

A Pentagon szóvivője ugyancsak azt közölte vasárnap, hogy egy Patriot-üteg lőhette le a brit harci gépet a kuvaiti-iraki határ körzetében. A szóvivő elismerte, hogy a gép személyzetének sorsáról nincs információja.

A britek az első öbölháborúban is szövetséges tűzben szenvedték el legnagyobb veszteségüket: akkor egy földi célpontok, főleg páncélosok támadására kialakított amerikai A-10-es gép lőtt ki tévedésből egy brit páncélozott csapatszállítót, kilenc brit katona halálát okozva, közölte az MTI.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.