Piroska
-12 °C
-2 °C

Medgyessy Péter Pekingben

2003.08.29. 19:11
Feltűnő szívélyességgel fogadták Kínában a Medgyessy Péter vezette magyar küldöttséget. Pekingben remélik: Magyarország segítheti Kína regionális terjeszkedését.
Medgyessy Péter miniszterelnök regionális hídfőállásként ajánlotta fel a rövidesen az Európai Unió tagjává váló Magyarországot Kína európai gazdasági terjeszkedéséhez pénteken befejeződött háromnapos hivatalos pekingi látogatásán, amelynek során szívélyes légkörű megbeszélést folytatott a hatalmas ázsiai ország, egy leendő gazdasági szuperhatalom öt legbefolyásosabb vezetőjével.

Magyarország segítheti Kína terjeszkedését

Medgyessy Péter látogatásának fő célja az volt, hogy új lökést adjon a magyarországi rendszerváltozás nyomán mélypontra zuhant magyar-kínai kapcsolatok már újból lendületes, de nagyon féloldalas fejlődésének, újraépítse a személyes kapcsolatokat a kínai vezetők márciusban megújult új nemzedékével, amelynek már nincsenek olyan magyarországi kötődései, mint a korábbi generációknak, és a megfelelő politikai-személyi kapcsolatok kiépítésével teremtse meg a jó hátteret az üzleti kapcsolatok fejlődéséhez.

Megbeszéléseiből a miniszterelnök azt szűrte le: Magyarországnak jó esélye van arra, hogy a kínai gazdasági terjeszkedés regionális központjává váljon. Évi több mint kétmilliárd dollárral máris Magyarország Kína első számú kereskedelmi partnere Kelet-Közép-Európában, itt él a térség legnagyobb, több tízezer fősre becsülhető kínai közössége, Budapesten nyitotta meg egyedüli regionális leányvállalatát Kína legnagyobb és a világ 11. legnagyobb kereskedelmi bankja, a Bank of China, és olyan gigantikus üzleti-logisztikai központok létesültek, mint az Asia Center vagy a ChinaMart.

Feltűnö szívélyességgel

A kínai fél nagy tisztességgel, feltűnő szívélyességgel fogadta a 44 év után először Kínába látogató magyar miniszterelnöki delegációt, kínai kezdeményezésre hivatalos rangra emelték az eredetileg munkajellegűnek tervezett látogatást. Az első számú vezető, Hu Csin-tao elnök-főtitkár pedig programját átrendezve, sürgős vidéki teendőit későbbre halasztva szakított időt a találkozásra. A kínai tárgyalópartnerek gyakorlatilag az összes felvetett kérdésben a lehető legnagyobb nyitottságot tanúsították és egyebek közt megígérték, hogy a súlyos magyar kereskedelmi deficit leépítése céljából magyar termékek vásárlására ösztönzik a kínai importőröket.

A látogatás legjelentősebb formális eredményeként megújították a két ország kapcsolatának alapelveit, együttműködésének kereteit rögzítő úgynevezett közös nyilatkozatot, amelyben a felek kinyilvánítják, hogy az eltérő társadalmi berendezkedés és értékrend ellenére zavartalanul fejlesztik kapcsolataikat; Magyarország megerősíti, hogy kizárólag a Kínai Népköztársaság kormányát ismeri el Kína törvényes képviselőjének, Tajvannal csak magánjellegű kereskedelmi kapcsolatokat ápol, Peking pedig üdvözli, hogy Magyarország az Európai Unió tagja lesz.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!