Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Nyugdíjasok rohamozták meg az orosz parlamentet

2004.08.03. 16:23
Több száz nyugdíjas rohamozta meg az orosz törvényhozás épületét kedden. Az Állami Duma éppen az időseknek alanyi jogon járó kedvezmények megszűntetéséről tárgyalt. A nyugdíjasok attól tartanak, hogy a felajánlott pénzkompenzáció értékét veszti az infláció miatt.
Heves tiltakozások közepette tárgyalja az orosz szociális ellátórendszer reformját az orosz törvényhozás. A szigorú megszorításokat előíró, az alanyi jogon járó kedvezmények rendszerét megszüntető tervezetet másodjára tárgyalja az Állami Duma, elfogadása esetén így törvényerőre emelkedik.

Heves nyugdíjasok

A tervezet leginkább a nyugdíjasokat érinti kedvezőtlenül, legalábbis a nekik járó ingyenes ellátásokat szüntetné meg, illetve váltaná ki pénzbeli kompenzációval. A terv támogatói szerint így igazságosabban, rászorultsági alapon lehetne osztani a támogatást, ráadásul kiszűrhetőek lennének a csalások.

A reformok - melyekre Putyin újraválasztási kampányában tett ígéretet, kihasználva az orosz gazdaság pillanatnyi stabilitását - azonban komoly népi ellenállást váltottak ki. A parlamenti vita idején kétszáz nyugdíjas rohanta meg az épületet, a tiltakozókat rohamrendőrök fékezték meg - jelentette a BBC.

A nyugdíjasok többsége jobban örülne a kedvezményeknek, mivel a kompenzációként kapott pénz elértéktelenedésétől tartanak.

Elidegenítés

A brit közműsorszolgáltató moszkvai tudósítója szerint a reformtervezet leginkább a háborús veteránokat háborította fel. Ők a kedvezményeket eddig szolgálataik elismerésének tekintették.

Putyin kormánya annak ellenére is keresztül vinné a reformot, hogy az jelentős választói rétegeket idegeníthet el. A kormány a népszerűségvesztés elkerülése érdekében reklámkampányba kezdett az állami televízióban.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!