Miklós
-7 °C
4 °C

Ítélethirdetés a Hodorkovszkij-perben

2005.05.17. 09:29
Megkezdődött az ítélethirdetés a Hodorkovszkij-perben. A védők szerint elképzelhető, hogy a büntetési tételeket csak egy hét múlva szabják ki, mivel a közel ezer oldalas ítélet felolvasása elhúzódik.
Különleges biztonsági intézkedések közepette folytatta egy moszkvai bíróság az ítélet felolvasását Mihail Hodorkovszkij, a feldarabolt Yukos olajcég volt vezére és üzlettársa, Platon Lebegyev perében, akiket értelemszerűen máris vétkesnek minősített több vádpontban.

A Mescsanye kerületi bírósággal szemközti járdára a rendőrök csak mintegy száz olyan demonstrálót engedtek, akik Hodorkovszkijjal és a Yukosszal szembeni elégedetlenséget tükröző feliratokat tartottak. A bíróság előtti járdán a rendőrök fémdetektort állítottak fel, és igazoltatták az újságírókat, akik közül megint csak kevesen jutottak be a szűk tárgyalóterembe.

Lebegyev védői elképzelhetőnek vélték, hogy a közel ezer oldalas ítélet felolvasása elhúzódik, és a büntetési tételeket csak egy hét múlva szabják ki.

Mindamellett már a hétfőn felolvasott szövegből is világosan kiderült, hogy a bíróság bűnösnek találja Hodorkovszkijt és Lebegyevet nagystílű személyi jövedelemadó elkerülésben, egy

1994-ben privatizált műtrágyagyár 20 százalékos pakettjének jogellenes megszerzésében, s a pakett állami tulajdonba való visszaadásáról hozott bírói döntést 1998-2002 közötti elszabotálásában.

Irina Kolesznyikova bírónő többször is bűnszövetkezet vezetőiként említette a két olajmágnást, ami a fő vád ellenük. A többi vád a következőket öleli fel: transzferárak alkalmazása a műtrágyagyár kárára (termékeinek olcsó megvételével és drága eladásával), a Yukos vezetőiként (a Yukos által) véghezvitt adóelkerülés és a Yukos tulajdonának kisajátítása.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!