Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Petárdagyár robbant a kínai iskola alatt

2001.03.07. 10:04
Petárdagyár működött annak a kínai iskolának az alagsorában, mely kedden robbant fel, és 41 ember életét követelte. A szegény Liangxi tartományban a diákok dolgoztatásával egészítették ki az iskolai költségvetést. A baleset után a tűzoltókat nem lehetett időben riasztani, mert telefonukat számlaadósság miatt kikapcsolták.
A kínai hatóságok szerint petárdagyár működött annak a kínai iskolának az alagsorában, mely kedden robbant fel. A robbanás időpontjában a kétemeletes épületben közel 300-an tartózkodtak, a robbanás következtében négy osztály összeomlott, 41 embert temetve maga alá. Az áldozatok között van négy tanár, a többi 10 év körüli tanuló. További kilenc ember súlyosan megsebesült; a BBC értesülései szerint egy vagy két ember már belehalt sérüléseibe.

A Jiangxi tartomány Kína egyik legszegényebb területei közé tartoznak. Az iskolai költségvetés kiegészítésére a Fang Lin falubeli tanintézményben egy helyi petárda gyárnak dolgoztak. A robbanást egy petárda helytelen összeszerelése okozta. Ugyanebben a tartományban a múlt évben harmincan haltak meg, mikor egy tűzijátékgyár felrobbant. A hatóságok úgy vélik, évente több száz ember halálát okozza a petárdák balesetszerű felrobbanása.

A tűzoltóknál kikapcsolták a telefont

A tartomány szegénységét mi sem jellemzi jobban, hogy a baleset után felhívott tűzoltóknál az az üzenet várta a segítséget igénylőket, hogy a készüléket kikapcsolták a magas, kifizetetlen számla miatt. A mentési munkálatokat az is nehezítette, hogy a falu viszonylag messze volt a tűzoltóságtól.

Múlt évben egy karácsonyi buli végződött tragikusan: több mint 300-an haltak meg Louyang város egyik központi bevásárlóközpontjában, miután az építőmunkások nem jelentették az általuk okozott tüzet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!