Zalán
9 °C
19 °C

Hetven halott a portugáliai hídszakadásban

2001.03.05. 10:31
Több mint hetven ember életét vesztette, amikor vasárnap este leszakadt egy híd a portugáliai Duoro folyó felett. Egy busz és két autó a megáradt folyóba zuhant. A baleset miatt lemondott Jorge Coelho, közmunkaügyi miniszter. A hatóságoknak mindeddig csupán egy holttestet sikerült megtalálni.

Közel hetven ember halálát okozta az a vasárnap este kilenc óra körüli baleset, amikor Portugália északi részén, a Duoro folyó felett egy vashíd leszakadt. A hídról egy 67 embert szállító busz és két autó ötven métert zuhant a megáradt folyóba. A hatóságoknak a sebesen sodró hullámok miatt csupán egy holttestet sikerült megtalálni, az áldozatok pontos számát nem ismerik. A holttestek kutatását hétfőn hajnalban kezdték újra, a hatóságok szerint túlélőt nem fognak találni.

Lemondott a közmunkaügyi miniszter

A katasztrófa súlyosságát maga Jorge Coelho közmunkaügyi miniszter is elismerte azon a BBC által ismertetett sajtótájékoztatón, ahol a lemondását is bejelentette. A miniszter úgy fogalmazott, hogy ,,politikailag felelős" a több mint hetven ember haláláért. Antonio Guterres portugál miniszterelnök elfogadta a lemondást, a kormány az ügy hivatalos kivizsgálását rendelte el.

A híd 116 éves volt

A híd fénykorában
A 116 éves vasszerkezetű híd Portugália északi részén található, közel 40 kilométerre az ország második legnagyobb városától, Portótól, Castelo de Paiva és Penafiel városokat köti össze. A 200 méter hosszú híd ötvenméteres magasságban állt a Duoro folyó felett. A szakemberek úgy vélik, a kitartó esőzések miatt a híd egyik tartóoszlopa mondta fel a szolgálatot.

Castelo de Paiva polgármestere, Paulo Teixeira szerint már közel három éve figyelmeztette a kormányt, hogy a napi 1600 autósforgalomhoz a híd öreg, veszélyes, és új hidra lenne szükség.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.