Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Enged a túszszedőknek a fülöp-szigeteki kormány?

2004.07.13. 10:38
Sejtelmes nyilatkozatokkal próbál időt nyerni a múlt szerdán elrabolt kamionsofőr kiszabadításán munkálkodó fülöp-szigeteki kormány. Az emberrablók július 20-ig szabtak határidőt az ötvenegy fülöp-szigeteki katona kivonására; a kormány, kötelezettségvállalása függvényében a "lehető leghamarabb" megtenné ezt. Eredetileg augusztus 20-ig maradnának a csapatok.
"A lehető leghamarabb" kivonná ötvenegy fős békefenntartó alakulatát Irakból a Fülöp-szigetek kormánya - jelentette be Rafael Seguis külügyminiszter-helyettes. Az ország vezetése szándékosan elnagyolt üzenetével Angelo dela Cruz kamionsofőr elrablóit próbálta rávenni a túsz szabadon bocsátására. A negyvenhat éves kamionsofőrt múlt szerdán rabolták el a terroristák. Fenyegetésük szerint kivégzik Cruzt, ha a Fülöp-szigetek nem vonja ki csapatait.

Sejtelmes jelzések

A manilai kormány elsőre augusztus 20-át, a csapatok mandátumának végét jelölte meg a kivonás időpontjaként, ám az emberrablók július 20-ig adtak időt. Seguis szerint a kivonulást a kormány kötelezettségvállalásaival összhangban hajtják majd végre. A szándékosan kétértelmű üzenettel az AP tudósítása szerint a kabinet időt próbál nyerni.

"Könyörületes muzulmán szívükhöz fordulok, kérem engedjék meg, hogy Angelo dela Cruz visszatérhessen családjához és gyermekeihez" - üzent az emberrablóknak bagdadi sajtókonferenciáján Seguis. Az elrabolt kamionsofőr hozzátartozói időközben a szomszédos Jordániába érkeztek. Patricia Santo Tomas munkaügyi miniszter szerint a családtagok "jó lelkiállapotban, reménykedve várják" Cruz szabadulását.

Megdicsért szövetséges

Az Egyesült Államok dicséretesnek tartja a fülöp-szigeteki kormány intézkedéseit. Az ázsiai szigetország Amerika egyik legkitartóbb szövetségeseként óvatos lépésekkel igyekszik megoldani a túszválságot. A nemrégiben, szoros versenyben újraválasztott Arroyo elnök politikáját azonban többen is kritizálják. Hétfőn mintegy félezren tüntettek az elnöki palota előtt Manilában, a csapatok azonnali kivonását követelve.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.