Natália
-3 °C
8 °C

Agyonlőtték a holland szélsőjobb vezérét

2002.05.06. 19:08
Fejbe lőtték Pim Fortuyn szélsőjobboldali holland politikust. A bevándorlásellenes Élhető Hollandia mozgalom vezetője belehalt sérüléseibe. A holland rendőrség már el is fogta a bűntény feltételezett elkövetőjét.
Pim Fortuyn
A BBC értesülései szerint hétfő este hat lövést adtak le az 54 eszentdős Pim Fortuynra. Az idegengyűlöletéről ismert, Leefbaar Nederland (Élhető Hollandia) nevű szélsőjobboldali mozgalom vezére a helyszínen belehalt sérüléseibe, miután egyszer a fején és háromszor mellkasán érték a golyók.

Az ismeretlen merénylő Hilversum városában a nyílt utcán végzett a politikussal, amikor az éppen egy interjúról távozott egy Hilversum központjában álló rádióstúdióból. Egyéb részlet egyelőre nem ismert.

A kormányfő megerősítette: Fortuyn belehalt sérüléseibe

Wim Kok holland kormányfő hétfő este tartott hágai sajtóértekezletén megerősítette, hogy belehalt sérüléseibe Pim Fortuyn, a jobboldal egyik vezéregyénisége, aki ellen néhány órával korábban követtek el merényletet.

A bevándorlásellenes platformjáról ismert 54 éves populista politikusra hétfő késő délután, a közép-hollandiai Hilversumban lőtt rá egy ismeretlen merénylő, aki a fején és a mellkasán is eltalálta. Fortuyn sérülései olyan súlyosnak bizonyultak, hogy már nem lehetett rajta segíteni.

Őrizetben a feltételezett elkövető

A hilversumi rendőrség este őrizetbe vett egy személyt, aki gyanúsítható a merénylet elkövetésével. Előzőleg négy másik személy kihallgatását folytatta, de illetékesei nem voltak hajlandók elárulni, hogy gyanúsítottként vagy szemtanúként hallgatták ki őket.

Rendszeresen kapott fenyegetéseket a lelőtt politikus

A Fortuyn által vezetett politikai csoport megdöbbenésének adott hangot a merénylet miatt. "Hihetetlen, hogy Hollandiában megtörténhet ilyesmi" - jelentette ki a csoport egyik illetékese, hozzáfűzve: tudomása volt arról, hogy Fortuynt megfenyegették. A meggyilkolt politikus szóvivője ugyancsak arról számolt be, hogy Fortuyn rendszeresen kapott fenyegető telefonhívásokat.

Felfüggesztették a kampányt a holland pártok

Hollandiában a márciusban rendezett helyhatósági választásokon a homoszexualitását nyíltan vállaló Pim Fortuyn 34 százalékot szerzett Rotterdamban, mozgalmának listája a legnagyobb frakcióvá vált a városban. A közvélemény-kutatások szerint a május 15-én esedékes általános választásokon a mozgalom a parlament alsóházának 150 helyéből akár 20 mandátumot is megszerezhet.

Hans Dijkstal, a liberális Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) parlamenti frakciójának vezetője bejelentette, hogy a merénylet miatt valamennyi holland párt felfüggeszti a választási kampányt.

Solana borzalomnak nevezte a történteket

A brit miniszterelnök és az Európai unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője egyaránt határozottan elítélte azt a fegyveres támadást, amely hétfőn este érte Pim Fortuyn holland szélsőjobboldali vezetőt. Tony Blair a hír hallatán mély megdöbbenését fejezte ki, egyben közölte, hogy elhalasztja tervezett hollandiai látogatását, amely kedden kezdődött volna. "Bármilyen érzelmeket keltsenek is a politikai élet szereplői, a vélemények kifejezésének a szavazófülke a helye" - hangsúlyozta a brit kormányfő. Javier Solana borzalmasnak nevezte a történteket, és rámutatott: egyszerűen elfogadhatatlanok az ilyenfajta erőszakos módszerek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.