Piroska
-10 °C
1 °C

Pinochetet magyar kapcsolatairól faggatták

2005.12.06. 19:34
Tizennégy évvel ezelőtt sikertelenül próbált a chilei diktátor Horvátországba fegyvereket csempészni. A Budapesten megbukott szállítmányért felelős chilei tisztet Pinochet házának közelében találták meg holtan.

Kihallgatta egy chilei bíró kedden Augusto Pinochetet, a dél-amerikai ország volt diktátor elnökét arról az 1991-ben Horvátországba irányuló fegyvercsempészési kísérletről, amelybe az ENSZ-embargó ellenére fogtak bele, valamint annak a tisztnek a halálával kapcsolatban, aki valószínűleg érintett volt az ügyletben.

Segélycsomag Horvátországnak

A botrány 1991. november 29-én tört ki, amikor a budapesti repülőtéren konténerekbe rejtett chilei gyártmányú fegyverekre bukkantak. A szállítmány hivatalosan Srí Lankának szánt segélycsomagokat tartalmazott.

A szóban forgó tisztnek, Gerardo Huber ezredesnek, a fegyvereket gyártó cég egyik vezetőjének holttestét 30 kilométerre Santiagótól a hegyekben találták meg, ahol Pinochetnek egy hétvégi háza van, három hónappal azt követően, hogy a magyar hatóságok lefoglalták a Horvátországba irányuló fegyvereket. Az akkori hivatalos állítás szerint az ezredes önkezével vetett véget életének.

A chilei hadsereg és a védelmi tanács kérte, hogy ismét kezdjék meg a nyomozást ebben az ügyben. Egy százados azzal vádolta meg Pinochetet, hogy ő adott parancsot a fegyverszállításra egy tábornoki értekezleten. A chilei legfelsőbb bíróság szeptemberben vonta meg a mentelmi jogot az országot 1973 és 1990 között irányító tábornoktól, akinek uralma alatt ezrek vesztették életüket a politikai elnyomásban.

Néhány hónappal azelőtt a belgrádi sajtó arról számolt be, hogy Magyarország fegyvereket szállít Horvátországnak. A magyar kalasnyikovok déli szomszédunkba szállítását az MDF-kormány előbb tagadta, aztán elismerte, de nem vontak felelősségre senkit.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.