Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Pinochet szimuláns?

2000.03.06. 14:50
A 84 éves Pinochet hazatérésével nem csak a chilei kormányt haragította magára hanem a szomszédos Argentina belügyminiszterének ellenkezését is kiváltotta. Emlékezetes az ex-diktátor megérkezésekor a repülőtéren tolószékéből felállva üdvözölte támogatóit. Sokakban felmerült a kérdés: vajon Pinochet nem csak szimulál?

Mindenki a tábornokot figyelte: a repülőből még tolószékbe kényszerült, de aztán nem bírt magával: Jack Straw határozatát és a sokat vitatott orvosi jelentést meghazudtolva felállt kocsijából, saját lábán, magára hagyva mozgott, még a sétápálcáját is felemelte a többnyire katonákból álló csoport üdvözlésére.

Federico Storani argentin belügyminiszter nem rejti véka alá véleményét az angliai háziőrizetből hazaengedett Augusto Pinochetről. Szavai szerint a szomszédos ország korábbi vezetője szimuláns - nyilatkozta az osztrák Der Standardnak. Sokkal betegebbnek tettette magát a valódi állapotánál. Chilei megérkezésekor a 84 éves Pinochet már nem ügyelt erre a látszatra, fogadásakor kimondottan egészségesnek tűnt, sőt a chilei haderő főparancsnokával együtt ünnepeltette magát. Pinochet hazatérése emiatt "szégyen Chile számára, hiszen világosan látszik, hogy itt csalásról volt szó."

Időközben máshol is kételyek támadtak a 84 éves ex-diktátor szellemi és testi elesettségével kapcsolatban. Egy brit specialista szerint a korábbi chilei katonai vezető a szellemi leépültséget könnyedén szimulálhatta. Az ex-diktátort egy orvosi szakvélemény alapján minősítették cselekvőképtelennek, és 16 hónap után múlt pénteken térhetett vissza hazájába.

A jogosan dühös chilei kormány képviselője, Juan Gabriel Valdés külügyminiszter szerint a tábornoknak előtt két lehetőség áll: bíróság elé áll vagy elmebetegnek nyilvánítják. Az exelnöknek, örökös szenátornak választania kell: vagy részese marad a közéletnek, és akkor vállalja annak kockázatát, hogy eljárás indul ellene, vagy pedig képtelennek nyilvánítja magát a per követésére, és visszavonul. Valdés ugyancsak "szégyennek" nevezte Pinochet előző napi katonai fogadtatását, amely feszültséget kelt a kormány és a katonák között.

Isabel Allende ügyvéd, az 1973-as katonai puccs alatt meggyilkolt Salvador Allende elnök lánya is határozott véleménnyel van az ügyről:"Úgy tűnik, Pinochet jó fizikai és mentális egészségnek örvend, vádat lehet emelni ellene."

A tábornok hazatérte a Chile lakosságát is megosztotta: támogatói és ellenfelei ezrei tüntettek a főváros, Santiago utcáin, a rendőrséggel is összetűzésbe kerültek. A katonaság főparancsnokságának épületét kövekkel dobálták meg, a graffitik Pinochet bebörtönöztatését követelték. Az államelnöki palota előtt egész éjjel virasztottak Pinochet áldozatainak rokonai. A meggyújtott gyertyákkal szeretnék elérni, hogy Chile ne feledkezzen meg a tábornok jogtalan uralkodásáról.

Augusto Pinochet jelenleg feleségével visszavonultan él Santiago külvárosában, nyilvános helyen hazatérte óta nem jelent meg.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.