Ambrus
-7 °C
3 °C

Bármikor felrobbanhat az orosz flotta büszkesége

2004.03.23. 12:22
Kritikus állapotban horgonyozta le az orosz haditengerészet az északi flotta zászlóshajóját. A Nagy Péter atomcirkáló "bármely pillanatban felrobbanhat" - küldött vészjelzéseket a flotta parancsnoka.Kurojedov admirális szerint elhanyagolták a cirkáló atomreaktorának karbantartását.
Átkeresztelt pártfőtitkár
A Nagy Péter Kirov osztályú cirkáló, 1992 előtt Jurij Andropov volt szovjet pártfőtitkár, 1956-ban budapesti nagykövet nevét viselte. Építését 1986-ban kezdték meg, 1989 április 25-én bocsájtották vízre. A tengeri tesztek során már voltak problémák a meghajtással, az egyik turbina felrobbant. A radiationworks.com szakmai oldal adatai szerint jelenleg nagyjavításra vár, újbóli üzembehelyezését teszteknek kell megelőznie.

Műszaki adatok:
Hossz: 251,2 m
Vízkiszorítás: 28 000 tonna
magasság: 28,5 m (ebből 9,1 méter a víz alatt)
Személyzet: 610 fő
Sebesség: 30 csomó

"Bármely pillanatban felrobbanhat" az orosz északi flotta zászlóshajója - jelentette be kétségbeesett üzenetében Vlagyimir Kurojedov admirális, a flotta parancsnoka. A Nagy Péter cirkálót lehorgonyozták és megfigyelés alatt tartják.

A hajó állapota különösen veszélyes, tekintve, hogy egy atommeghajtású cirkálóról van szó. A robbanás könnyen radioaktív szennyeződést okozhat. A hajó az admirális közlése szerint kritikus állapotban van - jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

A reaktorban van a hiba

Kurojedov két hetet adott a hajó személyzetének a bővebben nem részletezett hibák kijavítására. A MosNews.com orosz hírszájt értesülései szerint konkrétan a hajó atomreaktorával vannak problémák. Az admirális állítása szerint személyes látogatása során maga fedezte fel a meghibásodásokat. Elmondása szerint a hajó azon részeit, amiket a flotta parancsnokai ellenőrzéseik során láthatnak, alapvetően rendben vannak, alaposabb szemrevételezés után azonban kiderült, hogy "még az atomreaktor karbantartásával" is bajok vannak - írja a hírszájt.

Tekintse meg képeinket!
Kurojedov a Kommerszant című moszkvai gazdasági napilap hétfői cikkére reagálva számolt be a Nagy Péter cirkáló siralmas állapotáról. A napilap úgy értesült, a hajó dokkba rendelése a flotta vezetői közötti hatalmi harc eredménye.

Az északi flotta megromlott harckészültsége és eszközeinek megrázóan rossz állapota az utóbbi időben több katasztrófához vezetett. A 2000-ben elsüllyedt Kurszk atomtengeralatjáró is az északi flotta kötelékébe tartozott. Az orosz haditengerészetnél a hanyagság is komoly gondokat okoz. A K-159 atomtengeralattjáró katasztrófáját az ócska felszereltség mellett a személyzet könnyelműsége is okozhatta.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.