Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Merényletpánik Róma légterében

2005.04.08. 17:19
Vadászrepülők kényszerítettek kényszerleszállásra egy kisgépet Róma közelében. Titkosszolgálati források szerint a gépet robbanószerrel pakolták meg. Az információ téves volt, a temetés, melyen a világ kétszáz vezető politikusa is részt vett, az incidenstől eltekintve rendben lezajlott.

Gyanús kisgépet fogott be az olasz légierő két F-16-os vadászgépe Róma légterében. Az eredetileg a Ciampiono repülőtérre tartó gépet a vadászrepülők Pratica di Mare irányába térítették és egy katonai reptéren leszállásra kényszerítették. "Titkosszolgálati értesülések szerint a gép fedélzetén pokolgép volt", közölte az olasz légierő vezérkari főnöke, Leonaro Tricarico.


Fotó: EPA

A gép átvizsgálása során kiderült, hogy a titkosszolgálati értesülés téves volt. Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint a Lear Jet 131-es kisgép Belgrádból tartott Rómába, a pápai temetés miatt lezárt Ciampino reptérre.

II. János Pál temetése rendkívüli biztonsítási esemény volt. Mivel a pápa temetésén a világ kétszáz állami vezetője is részt vett a gyászoló hívők százezrei mellett, az olasz hatóságok teljes légtérzárat rendeltek el Róma felett. A temetésen többek között jelen volt George W. Bush amerikai elnök és Tony Blair brit kormányfő is.

Az olasz főváros légterét légelhárító rakétákkal is biztosították.

A délután egykor befejeződött szertartást egyébként nem zavarta meg rendbontás.

A repülőtéren feltartóztatták a szerb elöljárókat

Svetozar Marovic szerbia-montenegrói államfő hivatala péntek este bejelentette, hogy az olasz hatóságok bombafenyegetés miatt feltartóztatták a pápa temetéséről hazatérőben lévő szerbia-montenegrói küldöttséget a római repülőtéren. Információi szerint egy névtelen telefonáló közölte az olasz hatóságokkal, hogy pokolgép van a kormány gépén.

Marovicon kívül a küldöttség tagja volt a többi között Boris Tadic szerb és Filip Vujanovic montenegrói elnök, illetve Vuk Draskovic külügyminiszter.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!