Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Posztumusz cikk a csecsenföldi kínzásokról

2006.10.12. 17:32
Anna Politkovszkaja csecsenföldi kínzásokról szóló, befejezetlenül maradt riportjának kivonatait közölte lapja, a Novaja Gazeta csütörtökön, öt nappal a rendszerbíráló orosz újságírónő meggyilkolása után.

Ebben Politkovszkaja leleplezi, hogyan csikarnak ki kínzásokkal az észak-kaukázusi orosz tagköztársaság rendőrei a letartóztatott fiatalemberekből olyan vallomásokat, amelyekben terrorizmust vállalnak magukra.

Kínzás után vállalta a gyilkosságokat

"Ahol az ügyészség és a bíróságok nem a jog érvényesítését és a vétkesek megbüntetését szolgálják, hanem politikai megrendelésre dolgoznak, és a Kremlnek tetsző terrorellenes mutatókat hajszolják, ott futószalagon gyártják a bűnügyeket" - írta Politkovszkaja posztumusz publikációjában.

Az újságírónő hosszan idéz egy csecsen augusztus végi leveléből, akit egy krími igazoltatás után Ukrajna kiadott Oroszországnak. Beszlan Gadajev részletesen leírta, hogyan kínozták ütlegekkel és áramütésekkel a grozniji vizsgálati fogságban, rákényszerítve, hogy újságírók előtt gyilkosságokat és egy rendőr elleni támadást vállaljon magára.

Videó is készült

Emellett a Novaja Gazeta közzétette egy olyan videofelvétel négy képkockáját és csecsen nyelvjárásban rögzített szövegét, amely két fiatalember megkínzását és megölését dokumentálja. A felvételt, amelyhez Politkovszkaja hozzájutott, maguk a hóhérok, felhetőleg valamelyik csecsen biztonsági egység tagjai készítették.

Politkovszkaját szombaton lőtték agyon moszkvai lakóházának liftjében. A Novaja Gazeta és az orosz főügyészség csütörtökön némi haladásról számolt be a nyomozásban, de nem tárta fel ennek mibenlétét. A lap társtulajdonosa, Alekszandr Lebegyev vállalkozó, dumaképviselő, aki csaknem egymillió dolláros jutalmat kínált a nyomravezetőnek, azt mondta az Eho Moszkvi rádióban, hogy az ügy felderítése nem reménytelen.

Vlagyimir Putyin elnök napok múltán, németországi látogatása alkalmával elítélte a gyilkosságot, de egyben jelentéktelennek nevezte Politkovszkaja szerepét, és úgy vélte, hogy megölése többet ártott az államhatalomnak, mint az írásai.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.