Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Niggerezés a hangpostán

2006.04.27. 14:10
"Szaros nigger! Eltakarítsunk innen?" - ezeket a mondatokat is rögzítette az áldozat feleségének hangpostája, mielőtt két kigyúrt, kopasz fiatal életveszélyesen megvert egy etióp-német férfit Németországban. Egy német lap közölte a sértegetés szövegét, amely bizonyíthatja, hogy nem egyszerű utcai verekedésről, hanem jóval súlyosabb megítélés alá eső rasszista erőszakról volt szó.

A német Bild a Stern magazinra hivatkozva közzétett egy részletet abból a hangpostafelvételből, amelyet bizonyítékként akar felhasználni a rendőrség egy - vélhetően rasszista indítékból elkövetett - verekedés felderítéséhez. Németországban óriási felháborodást keltett, hogy húsvét vasárnap hajnalban a Berlin melletti Potsdamban két német súlyosan bántalmazott egy etióp-német állampolgárt.

Ermyas M., a 37 éves vízmérnök életveszélyes fejsérüléseket szenvedett. Állapota azóta is kritikus, s mesterséges kómában tartják a kórházban.

Az etióp-német férfi éppen volt feleségét hívta fel a villamosmegállóból, de annak csak a hangpostája jelentkezett. Miközben az üzenetrögzítőre beszélt, két férfi lépett oda hozzá, sértegetni kezdték, majd brutálisan megverték. A volt feleség telefonja felvette a kötekedés egy részét.

A Stern által közölt felvétel leirata:

Ermyas: (a felesége üzenetrögzítőjére mondja) Szeretlek. Te vagy a legjobb (angolul). Kapcsold már be, anyakoca (németül). Az áldozat volt felesége szerint ez a megnevezés egyfajta évődés volt közöttük.

Gyanúsított: Mit nézel?

Ermyas: (tovább beszél a hangpostára) Na kapcsold már be, anyakoca!

Gyanúsított: Hé, nigger!

Ermyas: Igen?

Gyanúsított: Te nigger.

Gyanúsított: Mit mondtál az anyámra?

Ermyas: Mi az, hogy nigger?

Gyanúsított: Úgy, ahogy mondom.

Ermyas: Most mi van?

Gyanúsított: Hogyhogy mi van?

Ermyas: Micsoda?

Gyanúsított: Na mit akarsz?

Ermyas: Mi van?

Gyanúsított: Véletlen volt, mi?

Ermyas: Igen, nézzétek…

Gyanúsított: Nigger.

Gyanúsított: Szaros nigger.

Ermyas: Ez azt jelenti…

Gyanúsított: Mi van?

Ermyas: Igen.

Gyanúsított: Mi van?

Gyanúsított: Na mi legyen?

Ermyas: Hagyjál már.

Gyanúsított: Eltakarítsunk innen?

Ermyas: Hagyjál már.

Gyanúsított: Igen?

Gyanúsított: Hagyjunk, mi?

Gyanúsított 2: Asszem.

A hangpostafelvétel itt megszakad. A rendőrség nem kívánta megerősíteni, hogy ez a nyomozás során használt leirat hivatalos verziója.

Az eset után a hatóságok azt közölték, egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy rasszista indítékból elkövetett bántalmazás történt-e. Az üzenetrögzítő felvétele azonban bizonyító erejű lehet. A szövetségi ügyészég most már abból indul ki, hogy a támadókat fajgyűlölet vezette (ha ez bebizonyosodik, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak a tettesek).

A tettesek felkutatása érdekében a rendőrség egy héttel ezelőtt közzétett az interneten egy részletet a hangposta által rögzített felvételből, hogy a hang alapján azonosítani lehessen a feltételezett elkövetőket.

A nyilvánosságra hozott felvétel után a rendőrség számos hasznos információt kapott, így pénteken két gyanúsítottat letartóztattak. Az egyik a huszonkilenc éves Björn L., akinek jellegzetesen magas hangját ismerték fel többen. Az erős testfelépítésű, fejét kopaszra borotváló, bomberdzsekit viselő férfit nem véletlenül szólítják barátai Csipogónak.

A németországi Wiesmarban tegnap ismét egy fekete bőrűt bántalmaztak. A togói fiatalembert három férfi sértegette az utcán, majd megverték és megrugdosták. A rendőrség ebben az esetben sem zárja ki, hogy rasszista akcióról volt szó.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.